Rady dietetyka
Szukasz informacji na temat żywienia dziecka? Masz wątpliwości? Pomocą służy dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka.
Znajdziesz je na każdym straganie i możesz śmiało dodawać do dań dziecka już po 6. miesiącu życia.
1. Zielony groszek. Świeżo łuskany stanowi świetny składnik letniej zupki. Nie bój się go podawać. W przeciwieństwie do suchego grochu, nie wywołuje on wzdęć.
2. Bób. Maluchowi na pewno posmakuje purée zrobione z pożywnych nasion bez skórki. 3. Fasolka szparagowa. Najlepiej smakują świeże młode strączki, bez twardego łyka. Ich ziarenka powinny być szkliste i miękkie.
4. Kalafior. Nie tylko do zupki. Gotowane różyczki są świetne do nauki samodzielnego jedzenia.
5. Koperek. Świeżą gałązkę wystarczy posiekać i dodać do dania chwilę przed zakończeniem gotowania.