Rozmaryn – doda smaku i zdrowia

article cover
123RF/PICSEL

Rozmaryn – doda smaku i zdrowia

Liczne publikacje naukowe podkreślają zdrowotne właściwości rozmarynu, a wśród nich: - przeciwzapalne i przeciwutleniające; - przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe; - wpływ na stabilizowanie błon komórkowych i hamowanie ich mutacji; - ochronę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV; - przeciwnowotworowe; - moczopędne; - przeciwwrzodowe. Świeżą gałązką rozmaryn warto wzbogacić smak dań śródziemnomorskich, zup, pieczonych warzyw, potraw na bazie jagnięciny, drobiu i ryb. Przyprawa wygrywa nie tylko smakiem, ale też mocnym korzennym aromatem, który doskonale sprawdzi się w połączeniu z piwem lub winem. Przyprawę możemy stosować również w wersji suszonej. Co ciekawe do celów spożywczych wykorzystywany jest także olej rozmarynowy, który ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Liczne publikacje naukowe podkreślają zdrowotne właściwości rozmarynu, a wśród nich: - przeciwzapalne i przeciwutleniające; - przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe; - wpływ na stabilizowanie błon komórkowych i hamowanie ich mutacji; - ochronę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV; - przeciwnowotworowe; - moczopędne; - przeciwwrzodowe. Świeżą gałązką rozmaryn warto wzbogacić smak dań śródziemnomorskich, zup, pieczonych warzyw, potraw na bazie jagnięciny, drobiu i ryb. Przyprawa wygrywa nie tylko smakiem, ale też mocnym korzennym aromatem, który doskonale sprawdzi się w połączeniu z piwem lub winem. Przyprawę możemy stosować również w wersji suszonej. Co ciekawe do celów spożywczych wykorzystywany jest także olej rozmarynowy, który ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.123RF/PICSEL
Świadomość żywieniowa w społeczeństwie wyraźnie wzrasta. Nikogo nie trzeba już przekonywać, że zarówno komórki, jak i odporność budujemy tym, co ląduje na naszych talerzach, a finalnie w żołądkach. Najczęściej nie musimy robić rewolucji, ale dokonać drobnych zmian w jadłospisie. Jedną z najlepszych jest regularne stosowanie przypraw. Włączenie do menu rozmarynu na pewno się opłaci, pomoże wydobyć smak i korzystnie wpłynie na wiele procesów życiowych.
Świadomość żywieniowa w społeczeństwie wyraźnie wzrasta. Nikogo nie trzeba już przekonywać, że zarówno komórki, jak i odporność budujemy tym, co ląduje na naszych talerzach, a finalnie w żołądkach. Najczęściej nie musimy robić rewolucji, ale dokonać drobnych zmian w jadłospisie. Jedną z najlepszych jest regularne stosowanie przypraw. Włączenie do menu rozmarynu na pewno się opłaci, pomoże wydobyć smak i korzystnie wpłynie na wiele procesów życiowych. 123RF/PICSEL
W starożytnym Rzymie rozmaryn, nazywany był kwiatem morza (łac. rosa – róża, marinus – morski), bo wyczuwalny na wodzie zwiastował bliski ląd. Już przed wiekami miał szczególną pozycję. Doceniany w zielarstwie, lecznictwie, dla celów kosmetycznych i kulinarnych w dobie zachwytu osiągnięciami przemysły farmaceutycznego odrobinę stracił swoją pozycję, ale znów wraca do łask.
W starożytnym Rzymie rozmaryn, nazywany był kwiatem morza (łac. rosa – róża, marinus – morski), bo wyczuwalny na wodzie zwiastował bliski ląd. Już przed wiekami miał szczególną pozycję. Doceniany w zielarstwie, lecznictwie, dla celów kosmetycznych i kulinarnych w dobie zachwytu osiągnięciami przemysły farmaceutycznego odrobinę stracił swoją pozycję, ale znów wraca do łask. 123RF/PICSEL
Rozmaryn warto łączyć z ciężkostrawnymi produktami, a w przypadku dyskomfortu trawiennego zaparzyć napar. Spożywany w formie herbaty (dwie łyżeczki suszu na szklankę wrzątku) działa rozkurczowo, łagodzi bóle żołądka i jelit. Stymuluje wytwarzanie żółci, a tym samym trawienie tłustych potraw. Z uwagi na zawartość goryczki pobudza działanie soków żołądkowych, dlatego wielokierunkowo stymuluje procesy metaboliczne. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Z kolei olejek rozmarynowy polecany jest dla wsparcia i oczyszczenia wątroby. Rozmaryn jest przyprawą rekomendowaną dla diabetyków. Stosowany regularnie przyczynia się do wzrostu poziomu insuliny, przy jednoczesnym obniżaniu poziom glukozy we krwi. Badania naukowe dowodzą, że rozmaryn chroni i regeneruje komórki beta trzustki, które są zdolne do produkcji insuliny. Ewa Koza, mamsmak.com
Rozmaryn warto łączyć z ciężkostrawnymi produktami, a w przypadku dyskomfortu trawiennego zaparzyć napar. Spożywany w formie herbaty (dwie łyżeczki suszu na szklankę wrzątku) działa rozkurczowo, łagodzi bóle żołądka i jelit. Stymuluje wytwarzanie żółci, a tym samym trawienie tłustych potraw. Z uwagi na zawartość goryczki pobudza działanie soków żołądkowych, dlatego wielokierunkowo stymuluje procesy metaboliczne. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Z kolei olejek rozmarynowy polecany jest dla wsparcia i oczyszczenia wątroby. Rozmaryn jest przyprawą rekomendowaną dla diabetyków. Stosowany regularnie przyczynia się do wzrostu poziomu insuliny, przy jednoczesnym obniżaniu poziom glukozy we krwi. Badania naukowe dowodzą, że rozmaryn chroni i regeneruje komórki beta trzustki, które są zdolne do produkcji insuliny. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?