Rukiew wodna - właściwości lecznicze
Rukiew wodna jest rośliną jadalną występującą często w naszej szerokości geograficznej. Zwana jest także rzeżuchą wodną. Znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej oraz w kuchni. Lubi tereny podmokłe, występuje niemal w całej Polsce, a także innych częściach Europy. Jakie ma właściwości? Jak powinno się ją stosować?
Rukiew wodna ma działanie żółciopędne, poprawia trawienie, ma także właściwości wykrztuśne.
U kobiet z rakiem piersi, którym podawano rukiew wodną, wzrastał poziom pewnego białka hamującego rozwój komórek nowotworowych. Badania nad zastosowaniem rukwi w kuracji nowotworowej trwają.
Rukiew stosuje się także zewnętrznie – wygładza skórę, rozjaśnia piegi, oczyszcza zaczopowane pory.
Rukwi nie można jeść zbyt często i dużo. Warto dodawać ją do zup, sałatek i makaronów lub stosować zewnętrznie w formie okładów lub masek.