Rusz głową – jedz gruszki!

article cover
123RF/PICSEL

Rusz głową – jedz gruszki!

Gruszki pomogą wyregulować pracę jelit. Przy skłonności do biegunek sięgnij po cierpkie i mało soczyste odmiany, bo w nich jest bogactwo przeciwbiegunkowych garbników. Miękkie i dojrzałe owoce budzą z kolei leniwe jelita, usprawniają procesy metaboliczne i pomagają uporać się z zaparciami.
Gruszki pomogą wyregulować pracę jelit. Przy skłonności do biegunek sięgnij po cierpkie i mało soczyste odmiany, bo w nich jest bogactwo przeciwbiegunkowych garbników. Miękkie i dojrzałe owoce budzą z kolei leniwe jelita, usprawniają procesy metaboliczne i pomagają uporać się z zaparciami.
Dla ciężarnych gruszki mają jeszcze jeden silny argument: kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Jest on też niezwykle ważny w diecie dziecka, szczególnie na etapie intensywnego wzrostu.
Dla ciężarnych gruszki mają jeszcze jeden silny argument: kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Jest on też niezwykle ważny w diecie dziecka, szczególnie na etapie intensywnego wzrostu. 123RF/PICSEL
Najwięcej zyskamy zjadając owoc wraz ze skórką. Wystarczy dobrze go umyć. Twardsze gruszki mają niższą zawartość cukru, więcej pektyn i kwasów owocowych. W bardziej dojrzałych rośnie zawartość fruktozy, a maleje dwóch pozostałych składników. Warto to umiejętnie wykorzystać uwzględniając indywidualne wymagania organizmu. Gruszki mają niski indeks glikemiczny, więc nieprzejrzałymi owocami mogą delektować się również diabetycy.
Najwięcej zyskamy zjadając owoc wraz ze skórką. Wystarczy dobrze go umyć. Twardsze gruszki mają niższą zawartość cukru, więcej pektyn i kwasów owocowych. W bardziej dojrzałych rośnie zawartość fruktozy, a maleje dwóch pozostałych składników. Warto to umiejętnie wykorzystać uwzględniając indywidualne wymagania organizmu. Gruszki mają niski indeks glikemiczny, więc nieprzejrzałymi owocami mogą delektować się również diabetycy. 123RF/PICSEL
Najczęściej spożywamy je solo, ale owoce świetnie spisują się w sałatkach owocowych, owocowo-warzywnych, a także jako słodki i soczysty akcent dań mięsnych. Sałatka z serem pleśniowym, rukolą i orzechami włoskimi pozbawiona kawałków soczystej gruszki straciłaby swój niepowtarzalny smak. Soki gruszkowe nie cieszą się tak dużą popularnością, jak te na bazie jabłek, ale musy z gruszek podbiły setki serc – można je podawać dzieciom, które skończyły szósty miesiąc zycia. W wielu domach wciąż robi się kompoty, dżemy i konfitury gruszkowe. Ciekawostką jest, że jako jedne z niewielu owoców, gruszki mogą być zamrażane.
Najczęściej spożywamy je solo, ale owoce świetnie spisują się w sałatkach owocowych, owocowo-warzywnych, a także jako słodki i soczysty akcent dań mięsnych. Sałatka z serem pleśniowym, rukolą i orzechami włoskimi pozbawiona kawałków soczystej gruszki straciłaby swój niepowtarzalny smak. Soki gruszkowe nie cieszą się tak dużą popularnością, jak te na bazie jabłek, ale musy z gruszek podbiły setki serc – można je podawać dzieciom, które skończyły szósty miesiąc zycia. W wielu domach wciąż robi się kompoty, dżemy i konfitury gruszkowe. Ciekawostką jest, że jako jedne z niewielu owoców, gruszki mogą być zamrażane.123RF/PICSEL
Według naukowców gruszki, jak większość owoców z białym miąższem, zapobiegają udarom mózgu. Z uwagi na bogactwo potasu pomagają chronić serce. Sprzyjają unormowaniu ciśnienia tętniczego, zapobiegają agregacji płytek krwi i rozwojowi miażdżycy oraz innych schorzeń kardiologicznych. Ewa Koza, mamsmak.com
Według naukowców gruszki, jak większość owoców z białym miąższem, zapobiegają udarom mózgu. Z uwagi na bogactwo potasu pomagają chronić serce. Sprzyjają unormowaniu ciśnienia tętniczego, zapobiegają agregacji płytek krwi i rozwojowi miażdżycy oraz innych schorzeń kardiologicznych. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod, pierwiastek warunkujący prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Stymuluje on produkcję hormonów i korzystnie wpływa na metabolizm. Owoce są też skarbnicą boru - minerału usprawniającego funkcjonowanie mózgu. Bor uaktywnia szare komórki, sprzyja myśleniu i koncentracji. Również jemu gruszki zawdzięczają właściwość hamowania utraty wapnia z kości i zębów, dlatego dojrzałe owoce powinny znaleźć się w jadłospisie kobiet ciężarnych, wchodzących w okres menopauzy i wszystkich osób zagrożonych osteoporozą.
Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod, pierwiastek warunkujący prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Stymuluje on produkcję hormonów i korzystnie wpływa na metabolizm. Owoce są też skarbnicą boru - minerału usprawniającego funkcjonowanie mózgu. Bor uaktywnia szare komórki, sprzyja myśleniu i koncentracji. Również jemu gruszki zawdzięczają właściwość hamowania utraty wapnia z kości i zębów, dlatego dojrzałe owoce powinny znaleźć się w jadłospisie kobiet ciężarnych, wchodzących w okres menopauzy i wszystkich osób zagrożonych osteoporozą. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?