Reklama

Sago dobre dla osób chorujących na celiakię

Oryginalne sago to rodzaj mączki skrobiowej uzyskiwanej z palmy sagownicy zwyczajnej. Nie zawiera glutenu, dlatego jest dobrym źródłem węglowodanów dla osób uczulonych. W Polsce kupimy sago robione z kukurydzy lub ziemniaków.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy "udawane" sago tzw. kaszkę sago (9 zł/ 500 g). Jest to bezglutenowa skrobia w postaci grysiku. 

Przepis na deser sago: 3 łyżki sago, 2 łyżki masła, łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli i 300 ml mleka gotujemy 10 min. Odlewamy wodę i miksujemy. Mango obieramy i kroimy na kawałki. Układamy je w salaterce i zalewamy sago. 

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy