Reklama

Sałata i szpinak chronią przed POChP

Kto rzucił palenie, ale obawia się, że nałóg zdążył narobić szkód w jego płucach, powinien to wiedzieć!

Jedząc kilka razy w tygodniu sałatę, roszponkę, rukolę lub szpinak, można sprawić, że przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) wcale się nie rozwinie. To zasługa ukrytego w zielonych listkach chlorofilu, a także kwasu foliowego i wit. C. 

Składniki te działają ochronnie na układ oddechowy i nie pozwalają, by w płucach rozwinął się stan zapalny. Byli palacze powinni też pamiętać, żeby codziennie powysilać się fizycznie na powietrzu przez minimum 30 min (np. idąc marszem przez las). To chroni ich przed zanikiem mięśni - także oddechowych.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy