Schudniesz pięć kilogramów w dwa tygodnie
Wybierz dietę, która najbardziej ci odpowiada. Efekty będą błyskawiczne. Ale by je utrzymać, po zakończeniu diety jedz z umiarem i żyj aktywnie.
Każdego dnia możesz zjeść 5 porcji płynnych posiłków: jeden w postaci świeżo wyciskanego soku, dwóch koktajli oraz dwóch sycących zup. Nie zapominaj też o wypijaniu codziennie przynajmniej 1,5 l wody.
Wybieraj sezonowe owoce i warzywa
Każdy dzień rozpoczynaj od przygotowania szklanki soku z owoców i warzyw. Wypij go zaraz po przyrządzeniu. W ten sposób dostarczysz sobie skoncentrowanej i łatwo przyswajalnej dawki składników odżywczych, które pozwolą ci zachować energię do następnego posiłku. Jeśli nie masz czasu wyciskać soku, zastąp go świeżym, jednodniowym sokiem Marwit, ok. 3 zł.
W porze II śniadania i podwieczorku wypij koktajl. Miksuj owoce z bazą, np. sokiem, mlekiem roślinnym, maślanką lub jogurtem (nie więcej niż szklankę). Do przygotowania zielonych koktajli dodawaj warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, natkę pietruszki. Zawierają dużo błonnika, więc dają wrażenie sytości na długo. D Nie żałuj sobie zdrowych dodatków Zagęszczaj koktajle, dodając do nich produkty, które mają wyjątkowe właściwości odżywcze. Doskonale sprawdzą się w tej roli: amarantus ekspandowany, siemię lniane, nasiona chia, otręby owsiane, zarodki pszenne. Kupisz je w supermarkecie na stoisku ze zdrową żywnością.
Przygotuj zupę z... wkładką
Ugotuj ją na bazie bulionu z warzyw (jeden posiłek to 300 ml), dodając jakiś stały składnik, np. pokrojone w paski, chude mięso z kurczaka, łososia wędzonego, makaron sojowy lub pełnoziarnisty, kaszę jaglaną, ryż, razowe grzanki. Mogą to być też kulki (klopsiki) z mięsa drobiowego. Nie zaprawiaj zupy mąką ani śmietaną, nie gotuj na wywarze z kości.
Jak najwięcej ziół i przypraw: Dzięki nim będziesz chudła szybciej. Stosuj przede wszystkim te, które mają właściwości wspomagające trawienie i przyspieszające metabolizm. Jak najczęściej dodawaj więc: czosnek, ostrą papryczkę, lubczyk, tymianek, majeranek, bazylię, koperek. Posypuj zupę prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, czarnuszką lub kiełkami.
Na szybszą przemianę materii: Lekki napój z kefiru oraz warzyw zawiera probiotyki, które wzmacniają organizm i przyspieszają metabolizm.
Przykładowy jadłospis
Sok witaminowy na śniadanie: 2 jabłka, 2 marchewki, sok z limonki
Wrzuć do sokowirówki marchew i jabłka, wyciśnij sok z limonki i uzupełnij wodą.
Koktajl malinowy na drugie śniadanie: jogurt grecki, 3/4 szklanki malin, łyżka otrąb owsianych.
Zblenduj składniki, wypij schłodzony.
Brokułowa z grzankami na obiad: pół małego brokułu, cebula, ząbek czosnku, ziemniak, przyprawy, olej rzepakowy, 1 grzanka z chleba graham
Rozgrzej olej, podsmaż cebulę. Dorzuć różyczki brokułu, ziemniak, czosnek. Wlej wrzątek, gotuj. Zblenduj, dopraw. Zjedz z grzankami.
Smoothie na podwieczorek: szklanka soku jabłkowego, 100 g truskawek, morela, łyżeczka siemienia.
Wszystko zblenduj.
Zupa pomidorowa na kolację: puszka pomidorów (lub 1 kg świeżych), oliwa, cebula, przyprawy, kasza jaglana, czarnuszka
Podsmaż na oliwie cebulę, czosnek, pomidory. Zblenduj składniki. Posyp zupę czarnuszką i zjedz z 3 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej.
Nie proponujemy ci monodiety opartej tylko na owocach, bo przytyjesz jeszcze szybciej niż schudniesz. Proponujemy dodanie truskawek do posiłków, które w sumie zawierają ok. 1200 kcal.
Zjedz pięć posiłków dziennie: Zastosuj dietę 1000 kcal (nie wliczając truskawek). Na śniadanie powinno to być: 250 kcal, na II śniadanie 100 kcal, na obiad 350 kcal, na podwieczorek 100 kcal, na kolację 200 kcal. Do tych posiłków dodaj w sumie pół kilograma truskawek, czyli 160-200 kcal. Pod różnymi postaciami mogą być obecne w każdym posiłku. Przez cały dzień wypijaj przynajmniej 1,5 l wody mineralnej. Polecane są też niesłodzone, ziołowe herbatki oraz zielona herbata.
Sama komponuj posiłki. W jakiej postaci truskawki zaistnieją na twoim talerzu, to zależy tylko od ciebie. Mogą być dodatkiem do porannej owsianki lub twarożku. Na II śniadanie i podwieczorek przeznacz po 100 g truskawek - przygotuj je w formie koktajlu lub sałatki. Dodaj łyżeczkę otrąb. Owoce doskonale sprawdzą się też jako baza sosu, z którym zjesz chude mięso, brązowy ryż czy pełnoziarnisty makaron. Pasują również do zielonej sałaty z oliwkami, awokado i mozzarelli, skropionej dresingiem.
Przykładowy jadłospis
Twarożek: 150 g twarożku, 6 truskawek, 30 g grahama
Serek połącz z owocami. Zjedz z chlebem.
Koktajl: mały jogurt, 150 g truskawek
Zblenduj składniki (możesz wypić też na podwieczorek).
Sznycel z sosem: pół piersi kurczaka, 150 g truskawek, łyżka śmietany, przyprawy, 50 g ugotowanego makaronu
Pierś przypraw, usmaż bez tłuszczu. Owoce i śmietanę zmiksuj, polej makaron.
Sałatka: 50 g fety, garść truskawek, roszponka, 2 łyżki dressingu
Wymieszaj składniki.
W tej diecie nie ma ograniczeń porcji, nie musisz też liczyć kalorii. Ale musisz dać czas swojemu organizmowi, by "spalił" kalorie.
Jedz przez osiem godzin, a przez 16 godzin zachowuj post
Autorzy diety Peter Moore i David Zinczenko obiecują efekty - nawet jeśli nie będziesz stosowała jej codziennie, a tylko 3 razy w tygodniu. Do każdego posiłku staraj się włączyć warzywa i produkty, które na długo dają uczucie sytości, czyli np. produkty pełnoziarniste.
Godziny posiłków dopasuj do swojego trybu życia: Jedz przez 8 godzin, czyli od 9 do 17 lub od 11 do 19. Nie podjadaj w godzinach postu. Po przebudzeniu wypij niesłodzoną kawę lub herbatę. W dowolnych odstępach czasu zjedz 5 posiłków.
Ćwicz przynajmniej 8 minut dziennie. To mogą być zwykłe wymachy rąk i nóg, brzuszki, podskoki lub taniec przed lustrem. Ćwiczenia, które wykonasz przed śniadaniem, pomogą rozruszać metabolizm.
Przykładowy jadłospis
Kanapka z łososiem: 2 plastry wędzonego łososia, grahamka, liście sałaty, plasterki pomidora
Składniki ułóż na przekrojonej bułce.
Przekąska: sorbet truskawkowy
Kurczak z ryżem: 2 pałki kurczaka, 50 g ryżu gotowanego na sypko, przyprawy, 1/2 papryki czerwonej
Natrzyj kurczaka przyprawami i oliwą, upiecz. Zjedz z ryżem i papryką.
Przekąska: 10 migdałów
Brokuły pod parmezanem: różyczki z połowy brokułu, oliwa, tarty ser
Warzywa skrop oliwą i zapiecz pod serem.
***Zobacz materiały o podobnej tematyce***