Reklama

Sezon jesienny: Jakie warzywa warto mieć na talerzu?

Początek jesieni oraz okres przejściowy sprzyjają chandrze i częstemu sięganiu po niezbyt zdrowe przekąski. Aby utrzymać organizm w jak najlepszej formie i przygotować go na chłodniejsze i nieco bardziej wymagające warunki, należy dostarczać mu potrzebnych witamin i minerałów. Sprawdź, którymi warzywami warto już teraz wzbogacić jesienną dietę.

Dieta na jesień

Najważniejsze o tej porze roku są witaminy A i C oraz selen i cynk, które naturalnie pobudzają układ odpornościowy. Przygotowywane jesienią posiłki powinny być lekkostrawne i delikatne, ale zarazem odżywcze. Najlepiej sprawdzi się włączanie do codziennej diety produktów sezonowych. Do takich należą niektóre gatunki warzyw. Które z nich wybrać jesienią?

Bakłażan

Na pierwszy rzut oka swoim wyglądem przypomina dalekiego kuzyna dyni. Jest to niestety mylne wrażenie, gdyż bliżej mu do pomidorów i papryki. Należy do rodziny psiankowatych, a na talerzach gości zazwyczaj od czerwca do końca października. Najczęściej spotykamy okazy o ciemnofioletowej skórce, ale występują także w kolorze czerwonym, zielonym i czarnym. Bakłażan to bogate źródło błonnika pokarmowego oraz witamin C i K. Zawiera także liczne składniki mineralne, w tym: niacynę, potas, miedź i magnez.

Reklama

To warzywo wyjątkowo bogate w antocyjany, czyli barwniki roślinne o właściwościach przeciwutleniających. Ich spożywanie chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Regularne stosowanie bakłażanów w przepisach wspomaga prawidłową pracę serca oraz obniża poziom glikemii.

W kuchni sprawdzi się w różnych wydaniach - zarówno pieczony i duszony, jak i grillowany lub podsmażany. Bakłażan doskonale chłonie aromaty dodawanych do niego przypraw oraz stanowi alternatywę dla wysokokalorycznych składników. Włączenie go do jesiennej diety zmniejsza spożycie węglowodanów i podaż energii, przy jednoczesnym zwiększeniu zawartości składników odżywczych w posiłkach.

Brokuł

W sklepach spotkamy go przez cały rok, ale polski brokuł dostępny jest głównie w okresie od czerwca do listopada. Razem z brukselką, rzodkiewką i kapustą należy do rodziny roślin krzyżowych. Brokuł zalicza się do grupy superfoods, czyli produktów bogatych w składniki odżywcze i biologicznie aktywne związki. Znajdziemy w nim m.in. błonnik, witaminę C i K, kwas foliowy, żelazo, potas i beta-karoten. W porównaniu do innych warzyw zawiera o wiele więcej białka. Jest także prawdziwą skarbnicą związków antyoksydacyjnych. Wśród najważniejszych warto wymienić sulforafan, kempferol oraz kwercytynę.

Udowodniono, że regularne jedzenie brokułów wpływa na redukcję ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Charakteryzuje się także właściwościami przeciwzapalnymi, immunostymulującymi oraz zmniejszającymi cholesterol. Badania wykazały, że brokuły przyczyniają się do zmniejszenia insulinooporności u diabetyków.

Brokuły sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich lub baza w potrawach wegańskich. Warto dodawać go do zup, placków i burgerów lub jeść solo w wersji pieczonej albo gotowanej na parze.

Buraki

Choć wydają się jednym z bardziej pospolitych warzyw, buraki kryją w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Sezon na nie rozpoczyna się już w czerwcu i trwa aż do listopada. Są jednym z cenniejszych źródeł żelaza, które zapobiega powstawaniu anemii. Dzięki sporej zawartości kwasu foliowego są szczególnie polecane kobietom w czasie ciąży. Ich regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu i reguluje zbyt wysokie ciśnienie. Jesienią odporność jest wyjątkowo narażona na rozwijające się choroby. Buraki pomagają ją wzmocnić, dzięki czemu organizm lepiej broni się przed zakażeniem. Warto stosować je do alkalizacji, czyli odkwaszania organizmu.

To wyjątkowo uniwersalne warzywo, które możemy zastosować w daniach wytrawnych, jak i deserach. Urozmaici zupy, surówki i soki. Sprawdzi się jedzony na surowo, gotowany, pieczony lub kiszony. Jeśli nie przepadamy za smakiem buraka, warto dodawać go do koktajli, w których przeważają inne dodatki.

Dynia

Jesienna pora, a konkretnie sezon od września do listopada, obfituje w dorodne dynie. To warzywa zawierające w sobie beta-karoten, czyli witaminę A. Będąc silnym przeciwutleniaczem, obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. W dyni znajdziemy też kompleksy witamin B1 i B2, witaminę C oraz niacynę. Włączenie jej do diety dostarczy organizmowi potrzebnych składników mineralnych, w tym: fosforu, wapnia, potasu, cynku i magnezu. To warzywo wyjątkowo niskokaloryczne i beztłuszczowe, które nie tylko wpływa na zdrowe funkcjonowanie, ale także skutecznie walczy z pojawiającymi się zmarszczkami. Ma również działanie hamujące głód i zapewniające uczucie sytości. To pomaga w zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów i utrzymaniu prawidłowej wagi.

W dyni cenne są także jej pestki, zawierające nie tylko witaminy E, C, K i B6, ale także kwas foliowy, fosfor, żelazo oraz fitosterole i kwasy omega-3. To właśnie obecność tych składników obniża poziom cholesterolu LDL we krwi i hamuje rozwój miażdżycy. Zastąpienie tradycyjnych przekąsek pestkami dyni przełoży się na uregulowanie pracy układu nerwowego, a co za tym idzie - polepszenie nastroju. To właściwe warzywo dla osób borykających się z migrenami i stanami depresyjnymi.

Dynia w kuchni jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem. Możemy z niej przygotować prawie wszystko. Sprawdzi się w gęstej kawie, placuszkach, tartach, naleśnikach i ciastkach. Wzbogaci smak jesiennego gulaszu, risotto, klusek i makaronów. Przygotujemy z niej gofry, chleby i marmolady. Propozycje są nieskończone!

Sprawdź również:

Chili sin carne

Co robić, by w śliwkach nie było robaków? Poznaj metody zwalczania owocówki śliwkóweczki

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy