Reklama

Sezon na seler

Seler jest prawdziwym mocarzem. Mało kto wie, że to przez niektórych dodawane tylko do zupy warzywo jest bogatsze w witaminę C od cytrusów! Ma też sporo minerałów, witamin z grupy B i PP, a także kwasu foliowego. Seler naciowy jest z kolei cennym źródłem beta-karotenu i witaminy E.

Seler jest także rekordzistą pod względem niskokaloryczności - korzeń zawiera jedynie 7 kcal w 100 g, a nać zaledwie 5! To m.in. dlatego jest tak częstym składnikiem wszelkich odchudzających i oczyszczających koktajli.

Wyleczy wiele schorzeń

Łagodzi bóle stawów dzięki zdolności wydalania z organizmu kwasu moczowego, który odkłada się w stawach, powodując ich sztywnienie i bóle. Warto pić sok z selera oraz spożywać go pod każdą postacią.

Ułatwia trawienie. Seler reguluje przemianę materii, likwidując zaparcia. Ponadto stymuluje produkcję żółci i nie dopuszcza do jej zalegania w woreczku żółciowym, tym samym chroniąc nas przed tworzeniem się kamieni żółciowych.

Reklama

Ma działanie uspokakające. Już Hipokrates polecał go na stargane nerwy. Obniża ciśnienie tętnicze. Jest polecany osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze, które może być wywołane m.in. nieodpowiednią dietą, zaburzeniami pracy nerek lub chorobami układu krążenia. Działa moczopędnie. Przyspiesza wydalanie toksyn i wspomaga pracę nerek.

Seler korzeniowy, ten najpopularniejszy, warto spożywać surowy. Zachowuje wtedy najwięcej witaminy C i innych cennych składników, a przy tym wybornie smakuje. Jego lekko orzechowy smak sprawia, że możemy z niego przyrządzać pyszne surówki.

Nać selera jest bardzo aromatyczna i warto ją dodawać do zup. Seler naciowy, nazywany też eliksirem młodości i strażnikiem wagi, jest doskonały do sałatek oraz koktajli. Ugotujemy z niego także pyszną zupę krem.

Uwaga: przed obraniem selera dobrze mu się przyjrzyj. Jeśli widzisz pajęczynkę pleśni, nie jedz go!

Selerowe chipsy

SKŁADNIKI:

średni seler, suszony tymianek, suszony rozmaryn, 3 łyżki oliwy, sól.

1. Seler obierz i umyj. Następnie pokrój na ćwiartki lub w ósemki i potnij na jak najcieńsze plasterki (możesz użyć szatkownicy).
2. Rozgrzej kilka łyżek oliwy i smaż talarki na złoty kolor. Poczekaj, aż wystygną i skruszeją. Możesz posolić.

Uwaga: Jeśli chcesz przyrządzić mniej kaloryczne chipsy, przełóż talarki do miski, dodaj łyżkę oliwy oraz zioła i wymieszaj. Rozłóż na papierze do pieczenia. Piecz w temp. 170ºC około 20 min.

Takie jest życie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy