Reklama

Siedem naturalnych syropów, które warto mieć w domowej apteczce

Sosna, agrest, mniszek, cebula, maliny, cytryna i czarny bez - to prawdziwy ogród w domowej apteczce. Syropy z tych darów natury mogą przynieść wiele korzyści. W formie naturalnych specyfików stosuje się je od wielu lat. Znalazły uznanie we współczesnej medycynie naturalnej, bo nie zawierają środków chemicznych, które zwykle dodawane są do lekarstw, a ich działanie, wynikające z obecności substancji biologicznie czynnych, stymuluje odporność i wspiera działanie farmaceutyków. Jak je przygotować samodzielnie w domu? Na co zwrócić uwagę?

Syrop z pędów młodej sosny

Pędy sosny można zebrać już w marcu, kiedy są młode i małe. Bardziej cierpliwi mogą poczekać do maja, gdy osiągną długość do 12 cm. Najczęściej sięga się po pędy sosny pospolitej, nie zbierajmy pędów limby, kosodrzewiny i sosny błotnej, ponieważ gatunki te są pod ochroną.

Sosna zawiera olejki eteryczne, przeciwutleniacze wspomagające usuwanie z organizmu wolnych rodników, witaminę C oraz garbniki mające właściwości przeciwzapalne. Syrop z sosny jest doskonały na przeziębienie i chrypkę, a działanie wykrztuśne pomaga złagodzić stany zapalne górnych dróg oddechowych. Syrop wzmocni organizm, pobudzi odporność, złagodzi bóle stawów i mięśni, działa moczopędnie i przeciwbiegunkowo. Można stosować go przez cały rok.

Reklama

Jak zrobić syrop z pączków sosny?

Około 1 kg pędów sosny czyścimy z brązowej łuski, nie myjemy ich. Przekładamy do wyparzonego dużego szklanego słoja warstwę pędów i przesypujemy ją warstwą cukru - na przemian, w stosunku 1:1. Zamiast białego cukru możemy użyć cukru brązowego. Słój dokręcamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce. Syrop jest gotowy, gdy osiągnie kolor słabej herbaty.

Syrop z agrestu


Agrest, niedoceniany i nie przez wszystkich lubiany przez swój kwaśny smak i twardą skórkę, jest bogatym źródłem witaminy C i wielu składników odżywczych, ma sporo błonnika, potasu, witaminę A i E, luteinę, która chroni oczy. Agrest oczyszcza organizm, działa moczopędne, jest polecany osobom z niedoborami magnezu, wapnia i żelaza. Wypijany w postaci syropu agrest jest dużo słodszy i smaczniejszy.

Syrop z agrestu jest prosty w przygotowaniu. Na 2 kg agrestu potrzebujemy 1 litr wody i 500 g cukru. Wodę gotujemy z cukrem, po czym dorzucamy agrest i gotujemy 20 minut. Przecedzamy przez gęste sito lub gazę i przelewamy do butelek lub słoików.

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to tradycyjny sposób na ból gardła, przeziębienie i kaszel (nie pijmy syropu na noc, działa wykrztuśnie). Cebula zawiera wiele substancji o działaniu dezynfekującym, uzupełnia zasoby witaminy C, A, B1, B2, PP oraz ważnych mikroelementów, jak cynk, selen, fosfor oraz wapń. Syrop z cebuli usprawnia trawienie (ostrożnie ze stosowaniem u małych dzieci i osób z wrażliwym przewodem pokarmowym), przynosi ulgę w chorobach pęcherza, w reumatyzmie, usuwa nadmiar wody z organizmu, działa korzystnie na układ krążenia.

Jak zrobić syrop z cebuli? Bardzo prosto. Obraną cebulę siekamy i zasypujemy dokładnie cukrem. Zostawiamy na parę godzin pod przykryciem,aż cebula puści sok. I gotowe.

Syrop z mniszka

Łąki pokryte żółtymi kwiatami, a potem dmuchawcami wszystkim kojarzą się końcem wiosny, początkiem lata. To mniszek lekarski. Ma nieocenione właściwości, z których skorzystamy, jeśli zbierzemy żółte kwiaty i zrobimy z nich syrop. Substancje zawarte w mniszku lekarskim działają regenerująco, przyspieszają usuwanie toksyn, pobudzają wydzielanie żółci, pomagają w infekcjach górnych dróg oddechowych.

Świeże kwiaty mniszka lekarskiego (same główki, łodygi odcinamy, bo sprawią, że syrop będzie gorzki, ale można zostawić kilka dla uzyskania lekkiej goryczki) zebrane pod koniec kwietnia lub w maju wkładamy do garnka. Potrzebujemy około 300-500 kwiatów i litr wody, składniki gotujemy 20 minut. Po wystudzeniu odstawiamy na 24h do lodówki, gotujemy jeszcze raz, odsączamy, dodajemy 1 kg cukru i sok z dwóch cytryn. Gotujemy aż do uzyskania pożądanej gęstości. Uwaga na przypalenie! Gorący syrop przelewamy do przygotowanych słoiczków.

Syrop malinowy

Maliny od stuleci wykorzystywane są jako naturalny lek na przeziębienie i grypę. Te lubiane i popularne owoce są źródłem kwasu salicylowego o właściwościach napotnych, malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie. Syrop z malin wzmacnia układ odpornościowy i serce, obniża ciśnienie, zaleca się go także w leczeniu anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza i miedzi.

Wykonanie syropu z malin jest proste, a przepis na syrop bez gotowania pozwala zachować najwięcej cennych składników. Do dużego słoja wsypujemy maliny warstwami naprzemiennie z cukrem (na 5-litrowy słój około kilogram cukru). Słoik ustawiamy w nasłonecznionym miejscu na kilka tygodni. Wstrząsamy słojem kilkakrotnie. Po tym czasie zlewamy do butelek.

Syrop z cytryny

Cytryna to cenne źródło witaminy C. Wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega rozwojowi infekcji bakteryjnych i wirusowych. W cytrynie znajdują się polifenole, które przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy i nadciśnienia tętniczego.

4-5 cytryn parzymy, kroimy na plasterki, układamy w garnku. Do pół litra wody wsypujemy pół kilograma cukru, dodajemy przyprawy według upodobań (imbir, laska cynamonu, goździki) i zagotowujemy wraz z cytrynami. Gotujemy przez 20 minut. Gorący syrop przelewamy do butelek lub słoiczków.

Syrop z czarnego bzu

Krzew czarnego bzu jest toksyczny, dlatego przygotowanie syropu z czarnego bzu wymaga zachowania szczególnych środków ostrożności. Odpowiednio przyrządzony przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych. Czarny bez zawiera witaminę C i A oraz flawonoidy, w tym antocyjany. Największą jego zaletą jest wspieranie odporności, pomoc w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych oraz wirusa grypy. Czarny bez pomaga obniżyć poziom cholesterolu.


Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy