Reklama

Siedem powodów, by pić kakao

Powróć do czasów dzieciństwa i pij ten napój do śniadania. To jeden z najzdrowszych produktów spożywczych.

Jest szczególnie korzystne dla osób w starszym wieku. Zawiera ponad 800 związków (witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy), chroniących przed chorobami. 

Wzmacnia układ krążenia

Magnez zapewnia miarowość pracy serca. Przeciwutleniacze walczą z wolnymi rodnikami, chroniąc mięsień sercowy przed starzeniem, zapobiegają zakrzepom. Sterole chronią naczynia krwionośne przed odkładaniem się w nich cholesterolu.

Łagodzi skurcze i drżenie powiek

To też zasługa dużej ilości dobrze przyswajalnego magnezu. Wzmacnia on układ nerwowy, sprawia, że lepiej reagujemy na stres. Podobnie działa mangan, w który kakao jest również bogate. 

Reklama

Sprzyja dobrym bakteriom

Zawarty w nim błonnik wzbogaca układ pokarmowy o różnorodne szczepy bakterii, które ograniczają rozwój bakterii gnilnych i chorobotwórczych. Przyspiesza perystaltykę jelit oraz chroni przed nowotworami układu pokarmowego.

Chroni przed demencją

Przyspiesza przepływ krwi przez naczynia krwionośne, a co za tym idzie lepsze ukrwienie mózgu. Przeciwutleniacze chronią komórki mózgowe przed starzeniem. Kakao zapobiega powstawaniu schorzeń demencyjnych, w tym Alzheimera. 


Nie podnosi poziomu cukru

Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie zwiększa stężenia glukozy we krwi. Dlatego mogą je pić cukrzycy. Dodaje energii, bo zawiera sporo zdrowego tłuszczu. Łyżka kakao to 45 kcal.

Delikatnie pobudza

Zawiera kofeinę (ale dużo mniej niż kawa) oraz teobrominę. Substancja ta też ożywia i ułatwia koncentrację, regeneruje po wysiłku umysłowym. Dlatego warto je pić do śniadania lub po wytężonej pracy umysłowej.

Rozwesela

Zawdzięcza to tryptofanowi. Substancja ta bierze udział w produkcji serotoniny, tzw. hormonu szczęścia. A także melatoniny - hormonu snu. Odpowiedni jej poziom ułatwia zasypianie.

Najzdrowsze kakao jest to przyrządzane z gorzkiego proszku (w sprzedaży jest też słodzone) i bez dodatku mleka w proszku. "Ulepszacze" te obniżają jego wartości zdrowotne. Wystarczy 1-2 łyżeczki na szklankę napoju. Do zalania najlepiej użyć gorącej wody lub mleka roślinnego.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy