Siedem produktów, które warto jeść w lutym
Teraz, gdy większość warzyw i owoców ma mało wartości odżywczych, sięgajmy po produkty, które straciły przez zimę niewiele cennych składników lub są szczególnie bogate w dobroczynne związki.
Niektóre z takich wyjątkowo zdrowych produktów, jak brukiew, wyszły z mody, inne (np. czarnuszkę czy pietruszkę) stosujemy zwykle w niewielkich ilościach jako przyprawę. Tymczasem właśnie teraz potrzebujemy sporej dawki nie tylko witamin, ale też mikroelementów i innych składników wspierających odporność. Bo końcówka zimy to dla organizmu trudny okres - już zużył "jesienne" zapasy, niedobory słońca sprawiają, że mamy mało witaminy D, a duże wahania temperatur sprawiają, że jesteśmy narażeni na infekcje.
Jednak żeby uzupełnić niedobory, trzeba przynajmniej kilku tygodni dietetycznej "suplementacji", więc najlepiej zacząć właśnie teraz. Produkty wymagające gotowania przyrządzajmy na parze (lub w małej ilości wody) albo pieczemy - tracą mniej witamin. Pokrojone w słupki możemy też przed pieczeniem zblanszować (upieką się szybciej).
Codziennie jedzmy przynajmniej jeden z opisanych poniżej produktów w następujących porcjach:
- ok. 100 g wybranego warzywa albo ryby (rybę najlepiej 2 razy w tygodniu),
- 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można dodać do dań gotowanych) lub łyżeczkę oleju z czarnuszki 2 razy dziennie,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki albo raz w tygodniu cały pęczek w koktajlu,
- 5-6 suszonych daktyli.
Czarnuszka
Zawiera lecznicze związki o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym. Pomaga m.in. przy astmie i wrzodach żołądka (chroni jego błonę śluzową i leczy mikrourazy). Nasiona można stosować zamiennie z olejem z czarnuszki (od 39 zł/250 ml), który poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom (używaj tylko na zimno). Sprawdzi się też jako dodatek do sałatek, kanapek, pieczonych warzyw i zup.
Daktyle
Są bogate w salicylany - związki aspirynopodobne - (niszczą bakterie i mają właściwości przeciwzapalne), witaminę B3 oraz potas regulujący ciśnienie krwi.
Pyszne domowe czekoladki (przypominające śliwkę w czekoladzie) łatwo przygotujemy, zanurzając daktyle pojedynczo w rozpuszczonej w kąpieli wodnej 70 proc. czekoladzie.
Pokrojone dodawaj do owsianki lub ciast (zamiast rodzynek).
Buraki
Ich barwnik (betanina) to związek przeciwzapalny, wykrztuśny i zwiększający odporność organizmu na wirusy i bakterie.
Wypróbuj pyszne chipsy z buraka: pokrój warzywo w jak najcieńsze plasterki, skrop oliwą i octem winnym, oprósz ulubionymi ziołami i piecz w 180 st. (przez 15-20 min) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bataty
Mają tyle wartości odżywczych, że w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków liczą się jak 1 z 5 porcji warzyw i owoców dziennie (porcja to 80-100 g). Znajdujący się w nich beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem.
Upiecz w łupinkach (by miały więcej smaku) i zrób zupę krem z dodatkiem marchewki i pasty sezamowej tahini, (ok. 6 zł/200 g): dodaj nieco bulionu, zmiksuj i dopraw do smaku.
Natka pietruszki
Wiemy, że ma mnóstwo wit. C, ale też dużo prowitaminy A i minerałów (m.in. magnez i żelazo). Wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami układu oddechowego.
Dlatego raz w tygodniu warto przygotować zielony koktajl witaminowy. Pęczek natki zmiksuj ze szklanką wody, łyżeczką imbiru i bananem. Pij od razu, bo szybko się utlenia.
Śledzie
Nie bez powodu nazywane są polskim łososiem. Znajdziemy w nich dużo wapnia i żelaza (odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu układu odpornościowego), zawierają też kwasy omega-3, które wspierają układ krążenia.
Choć sprawdzonych przepisów na śledzie jest wiele, warto czasem poeksperymentować, doprawiając śledzie curry, albo mieszając w sałatce z rodzynkami czy żurawiną.
Brukiew
Pochodzi z rodziny kapustowatych i jak większość warzyw z tej rodziny jest niezwykle bogatym źródłem witamin (prawie wszystkich z grupy B, ponadto A, D, K i C), zawiera też mnóstwo składników mineralnych. Wzmacnia odporność, odtruwa i działa wykrztuśnie.
By uniknąć strat witamin, najlepiej zjadać ją w postaci surówek (jej ostry smak złagodzi dodatek marchewki i jogurtu lub śmietany). Uwaga! Jest niewskazana przy niedoczynności tarczycy (podobnie jak kapusta, hamuje przyswajanie jodu).