Składniki dobre dla krwi

Buraki zawierają składniki, które pomagają zapobiegać spadkowi poziomu hemoglobiny
Buraki zawierają składniki, które pomagają zapobiegać spadkowi poziomu hemoglobiny123RF/PICSEL

1. Mięso i... sok z pokrzywy: zapewnią dawkę żelaza

  • Najwięcej żelaza znajdziesz w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie, i podrobach (np. wątróbce, kaszance), żółtkach jaj ,a także w roślinach (np. pokrzywie).
  • Sok z pokrzywy. Przygotuj sok: garść świeżych listków zmiksuj z 0,5 l wody. Przecedź przez gęste sitko, pij dwa razy dziennie. Na zimę możesz ususzyć pokrzywę i rozdrobnić ją na proszek. Łyżkę takiego proszku dodawaj do szklanki soku pomidorowego lub wypijaj w formie naparu: łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku i zaparzaj 15 minut.

2. Lucerna w różnej postaci: podniesie poziom hemoglobiny

  • Napar z lucerny. Ta strączkowa roślina pastewna powoduje wzrost poziomu hemoglobiny. Oczyszcza też krew. Dwie łyżki posiekanej trawy lucerny zalej 2 szklankami wrzącej wody. Odcedź. Pij po 1/3 szklanki przed posiłkami. Możesz również sięgnąć po kiełki lucerny. Są doskonałym dodatkiem do sałatek oraz kanapek.

3. Algi i zielone warzywa liściaste: dostarczą kwasu foliowego

  • Spirulina to skarbnica żelaza: zawiera go 25 razy więcej niż szpinak. Jest bogata również w budulec krwi - kwas foliowy. Jego niedobór jest częstą przyczyną anemii, zwłaszcza u kobiet w ciąży. Aby tego uniknąć, po konsultacji z lekarzem, zastosuj kurację spiruliną. Możesz ją kupić w aptece w postaci kapsułek (ok. 25 zł/100 tabl.) lub w proszku (ok. 10 zł/25 g).
  • Zielony koktajl. Przygotuj: 2 duże kiwi, 3 dojrzałe banany, 1 łyżkę sproszkowanych alg morskich, kilka listków mięty i 3/4 szklanki wody mineralnej. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Wypij w dwóch porcjach, najlepiej rano i w południe.
  • Czym zastąpić algi? Dużo kwasu foliowego zawierają zielone warzywa liściaste, strączkowe, cytrusy, kefiry, jogurty oraz orzechy i migdały. Warzywa najlepiej jeść surowe, bo kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na działanie temperatury.
Aby zachować zdrowie, potrzebujemy około 20 mgżelaza dziennie. Problem w tym, że nasz organizmsłabo przyswaja ten pierwiastek. Dlatego lekarze zalecająstosowanie diety bogatej w witaminę C, która zwiększawchłanianie żelaza.● Pij soki owocowe. Dużo wit. C zawierają np. owoceczarnej porzeczki. Pamiętaj, żeby kupować soki tzw.100 proc., bez dodatku cukru.● Często jedz kiszonki. Kiszone ogórki i kapusta mająw swoim składzie nie tylko dużo wit. C, ale też specjalnegoenzymu (fitazy), który sprzyja przyswajaniu żelaza.● Dania posypuj dużą ilością natki pietruszki. Możeszstosować ją do zup, makaronów, a nawet jako dodatekna kanapek. Jeśli nie lubisz natki, zastąp ją równie wartościowymikiełkami, np. rzodkiewki, lucerny, brokułów.

4. Sok z buraków: pobudzi produkcję czerwonych krwinek, wspomoże układ krwionośny

  • Superszybki napój. Pół kilograma buraków umyj, obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przepuść przez sokowirówkę. Dodaj dwie łyżki soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw do smaku miodem. Pij po pół szklanki soku dziennie.
  • Kiszony sok z buraków. Przygotuj: pół kilograma buraków, skórkę z razowego chleba, czosnek, cukier, sól. Buraki obierz, pokrój w plastry i ułóż w kamiennym garnku. Zalej je 1 litrem przegotowanej wody. Dodaj pokrojony czosnek, chleb, łyżkę cukru i soli. Przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Sfermentowany sok przecedź, przelej do butelek. Pij pół szklanki dziennie.

5. Zielone warzywa: utrzymają prawidłową krzepliwość

  • Gdzie jej szukać? Witamina K występuje m.in. w warzywach o zielonych liściach (np. brokuły, sałata, kapusta, szpinak), w truskawkach, oleju sojowym i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego (np. jaja, wątroba wołowa).
  • Gotowane brokuły. Najlepiej przygotować je na parze lub w małej ilości wody. Możesz też dodać je do sałatki z jajkami i jogurtem naturalnym, które też zawierają dużą dawkę wit. K.
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?