Słabe punkty wegetarianizmu
To zdrowa dieta, ale mięso trzeba zastępować mądrze innymi produktami.
- Ostatnio jestem jakaś senna, zmęczona, gorzej mi się myśli. Pomyślałam sobie, że zanim wybiorę się do pani, zrobię badania krwi. I co się okazało? Mam anemię! Nie wiem, jak to możliwe, bo ostatnio zdrowo się odżywiam - powiedziała pani Ewa (28 l.).
- Co ma pani na myśli, mówiąc o zdrowym odżywianiu? - zapytałam zaciekawiona.
- Od ponad pół roku nie jem mięsa.
- A co zamiast niego?
- Jem jak dawniej... Na śniadanie zwykle bułkę z dżemem, serek homogenizowany, piję kawę z cukrem. W pracy staram się zjeść jakiś owoc. Mój obiad składa się zazwyczaj z ryżu, makaronu lub frytek i dużej porcji surówki z oliwą z oliwek. Kolacja to 2-3 kanapki z masłem, jajkiem, fetą lub żółtym serem. Mięsa nawet nie próbuję.
- Nie jest ono konieczne w diecie. Jego nadmiar zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, nadciśnienia, cukrzycy, kamicy żółciowej, reumatoidalnego zapalenia stawów, raka jelita grubego. Ale zawiera też bardzo cenne składniki, których nie ma w owocach i warzywach.
- To znaczy?
- Mięso to najbardziej dostępne źródło białka, bez którego mięśnie (także mięsień sercowy) wiotczeją i słabną.
- A w jakich jeszcze pokarmach jest białko?
- Oprócz mięsa w rybach, jajach, strączkowych - należy je jeść 2-3 razy w tygodniu. Jest też w kaszach, płatkach, ryżu, ziarnach (sezam, słonecznik, dynia, siemię), orzechach, razowych makaronach i pieczywie. Wegetarianin powinien jeść te produkty 2-3 razy dziennie, np. na śniadanie płatki, na obiad razowy makaron lub pełny ryż.
- Nie wiedziałam o tym.
- Często osoby rezygnujące z mięsa nie pamiętają też, że to najbogatsze źródło żelaza. Zapobiega ono niedokrwistości, odpowiada za właściwą pracę układu nerwowego, zapewnia dobry nastrój, pomaga w uczeniu się, wpływa na stan kości. Poza tym w czerwonym mięsie jest witamina B12, niezbędna do tworzenia krwinek czerwonych. Ale wystarczy pić mleko lub jeść nabiał i jajka, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten składnik - tłumaczyłam. Dodałam, że dieta bezmięsna może wywołać i inne kłopoty. Konsekwencją niedoboru pewnych aminokwasów i cynku jest mniejsza odporność organizmu. Niedobór cynku objawia się też wypadaniem włosów i wypryskami. Najwięcej tego pierwiastka dostarczają owoce morza. Jest on też w rybach morskich, otrębach pszennych, czosnku, cebuli, żółtych serach, drożdżach, mleku, żółtkach jaj, orzechach, ziarnach słonecznika.
- Jeśli zmienię dietę według tych wskazówek, to anemia zniknie? - zapytała pacjentka.
- Jeśli ma związek z dietą, to tak. Przepiszę też pani wit. B12 i preparat żelaza. Czekam na panią za dwa tygodnie z wynikami badań krwi.
Dr n. med. Jolanta Kunikowska, spec. chorób wewn.