Słodkie lekarstwa
Miód jest prawdziwym darem natury dla naszego zdrowia! W dodatku występuje w kilku rodzajach, a każdy ma swoje wyjątkowe właściwości. Przedstawiamy 3 lecznicze gwiazdy.
Ten pochodzący z Nowej Zelandii miód jest bogaty w naturalny związek przeciwbakteryjny, tzw. metyloglioksal. Zawiera go najwięcej ze wszystkich miodów (nawet do 1000 mg w 1 kg)! Dzięki jedzeniu miodu manuka możesz wyleczyć się z choroby wrzodowej, przyspieszyć zwalczenie stanu zapalnego zatok oraz jamy ustnej.
Wytwarzany z nektaru wielu roślin kwitnących na polach, łąkach, w sadach i lasach, pomoże ci łatwiej znosić alergię na pyłek, a nawet uodpornić się na jego działanie. Ma jasny kolor i łagodny smak, z powodu którego jest szczególnie polecany dla dzieci przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.
Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji uszczelniającej naczynia krwionośne i zapobiegającej ich stanom zapalnym, może skutecznie chronić cię przed nadciśnieniem, miażdżycą i chorobą wieńcową. Pomoże też dojść do zdrowia po groźnym urazie (zranieniu skóry, skręceniu lub zwichnięciu stawu, złamaniu kości) - przyspiesza procesy gojenia i odbudowę komórek kostnych oraz zranionych tkanek. Rozpoznasz go po herbacianej barwie i ostrym smaku.