Słodycze nie dla cukrzyka?
Osoby cierpiące na cukrzycę powinny szczególnie uważać na to, co jedzą. Jak przekonuje Agata Lewandowska, diabetycy nie muszą całkowicie rezygnować ze słodkości, ale pilnować wielkości porcji i składników. Dietetyczka poleca m.in. sernik jaglany z brzoskwiniami.
Dla każdej osoby chorującej na cukrzycę dieta to podstawa. "Dzięki właściwemu żywieniu, a także dobraniu dawek leków lub dawek insuliny, pacjent może czuć się dobrze i uniknąć wielu groźnych powikłań, takich jak choroby układu krążenia, oczu czy nerek, a także stanów zagrażających życiu (np. hiperglikemii)" - pisze w swojej książce "Wypieki dla diabetyków" Agata Lewandowska.
Dietetyczka podkreśla też, że w żywieniu diabetyków szczególny nacisk kładzie się na właściwie spożycie węglowodanów oraz ograniczenie w jadłospisie węglowodanów łatwo przyswajalnych, które mogą szybko podnieść poziom cukru we krwi. Czy to oznacza, że osoby z cukrzycą mają kategoryczny zakaz spożywania wszelkich słodkości?
Lewandowska przyznaje, że wypieki to spore wyzwanie dla chorych na cukrzycę, ponieważ zazwyczaj są bogate w węglowodany. "Nawet jeśli nie dodamy do potrawy białego cukru czy miodu, znajdziemy węglowodany w mące i owocach, czyli produktach raczej zdrowych i pożądanych w diecie" - przekonuje.
Dietetyczka dodaje, że nawet przy cukrzycy można pozwolić sobie na słodki deser. "Jednak trzeba zwracać szczególną uwagę na właściwe proporcje składników i wielkość porcji" - podpowiada.
Żadnych słodyczy - jak zauważa Lewandowska - nie powinno się jeść w nadmiarze, nawet jeśli powstały one ze zdrowych produktów, bo te mogą być bardzo kaloryczne, zawierać dużo węglowodanów czy mieć wysoki indeks glikemiczny. "Nie chodzi o to, by na zawsze zrezygnować z deserów, ale na pewno trzeba jeść je z umiarem i nie przesadnie często" - uspokaja.
I tak wśród deserów dla cukrzyków - ale i osób chcących odżywiać się po prostu zdrowo - proponowanych przez Lewandowską, znajdują się m.in. babeczki z czerwonej fasoli, ciasto marchewkowe z kremem, muffinki bananowe z borówkami, jabłka pod kokosową kruszonką, sernik jaglany z brzoskwiniami, murzynek pełnoziarnisty czy ciasto orkiszowe z buraczkami i marchewką. (PAP Life)