Reklama

Słodycze nie dla cukrzyka?

Osoby cierpiące na cukrzycę powinny szczególnie uważać na to, co jedzą. Jak przekonuje Agata Lewandowska, diabetycy nie muszą całkowicie rezygnować ze słodkości, ale pilnować wielkości porcji i składników. Dietetyczka poleca m.in. sernik jaglany z brzoskwiniami.

Dla każdej osoby chorującej na cukrzycę dieta to podstawa. "Dzięki właściwemu żywieniu, a także dobraniu dawek leków lub dawek insuliny, pacjent może czuć się dobrze i uniknąć wielu groźnych powikłań, takich jak choroby układu krążenia, oczu czy nerek, a także stanów zagrażających życiu (np. hiperglikemii)" - pisze w swojej książce "Wypieki dla diabetyków" Agata Lewandowska.

Dietetyczka podkreśla też, że w żywieniu diabetyków szczególny nacisk kładzie się na właściwie spożycie węglowodanów oraz ograniczenie w jadłospisie węglowodanów łatwo przyswajalnych, które mogą szybko podnieść poziom cukru we krwi. Czy to oznacza, że osoby z cukrzycą mają kategoryczny zakaz spożywania wszelkich słodkości?

Reklama

Lewandowska przyznaje, że wypieki to spore wyzwanie dla chorych na cukrzycę, ponieważ zazwyczaj są bogate w węglowodany. "Nawet jeśli nie dodamy do potrawy białego cukru czy miodu, znajdziemy węglowodany w mące i owocach, czyli produktach raczej zdrowych i pożądanych w diecie" - przekonuje.

Dietetyczka dodaje, że nawet przy cukrzycy można pozwolić sobie na słodki deser. "Jednak trzeba zwracać szczególną uwagę na właściwe proporcje składników i wielkość porcji" - podpowiada.

Żadnych słodyczy - jak zauważa Lewandowska - nie powinno się jeść w nadmiarze, nawet jeśli powstały one ze zdrowych produktów, bo te mogą być bardzo kaloryczne, zawierać dużo węglowodanów czy mieć wysoki indeks glikemiczny. "Nie chodzi o to, by na zawsze zrezygnować z deserów, ale na pewno trzeba jeść je z umiarem i nie przesadnie często" - uspokaja.

I tak wśród deserów dla cukrzyków - ale i osób chcących odżywiać się po prostu zdrowo - proponowanych przez Lewandowską, znajdują się m.in. babeczki z czerwonej fasoli, ciasto marchewkowe z kremem, muffinki bananowe z borówkami, jabłka pod kokosową kruszonką, sernik jaglany z brzoskwiniami, murzynek pełnoziarnisty czy ciasto orkiszowe z buraczkami i marchewką. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy