Reklama

Słodzik może uchronić przed próchnicą?

Cukier z brzozy pomaga odpowiednio zadbać o zęby.

Wyczytałam, że pokarmy słodzone cukrem z brzozy nie szkodzą zębom, a nawet je chronią. Co na to dentyści? Ewelina, 42 lata, Krotoszyn

Lekarze stomatolodzy są zgodni, że cukier brzozowy, czyli ksylitol, nie tylko nie niszczy zębów, ale pomaga o nie dbać. Ma bowiem właściwości antybakteryjne, które zbawiennie działają na jamę ustną. Ksylitol m.in. zapobiega tworzeniu się groźnej dla zębów płytki bakteryjnej, czyli oblepiającego zęby skupiska bakterii. Jedząc cukierki, gumy, ciasta czy pijąc napoje słodzone ksylitolem nasza ślina staje się bardziej zasadowa, czyli dobra dla zębów.

Reklama
Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy