Smaczne cytrusy - strażnicy wagi
Zimą zastępują nam trudno dostępne rodzime owoce. Ukryte pod grubą skórką składniki mogą nam pomóc w pozbyciu się niechcianych kilogramów.
Kolorowe i pachnące pomarańcze, grejpfruty, cytryny to jedne z najmniej kalorycznych owoców - w 100 g zawierają tylko 30-50 kcal. Za to pełno w nich przeciwzaparciowego błonnika oraz witaminy C, która jest wielkim wrogiem tłuszczu nagromadzonego w takich częściach ciała, jak brzuch, uda, pośladki. Pomaga go spalić, a dodatkowo hamuje wytwarzanie zapasowych komórek tłuszczowych przez wątrobę.
W cytrusach znajdują się także pektyny. To substancje bardzo pomocne w odchudzaniu. W żołądku przyjmują postać żelu i powodują uczucie sytości. To dlatego po zjedzeniu dorodnego owocu nie mamy ochoty na dalsze podjadanie. Dodatkowym działaniem pektyn jest to, że wyłapują zły cholesterol i toksyny zalegające w przewodzie pokarmowym.
Warto też wiedzieć, iż cytrusy - mimo, że kwaskowe - wpływają na nasz organizm odkwaszająco, co również jest korzystne dla sylwetki. A zatem sięgajmy po nie jak najczęściej - surowe, ale także w napojach i daniach!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- 1 grejpfrut
- szklanka soku z owocu
- 30 dag filetu z łososia
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 szalotka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól
- cukier
- pieprz ziarnisty kolorowy
PRZYGOTOWANIE
W garnku rozgrzej olej i wsyp posiekaną szalotkę oraz pieprz. Dolej wino i sok grejpfrutowy, odparuj. Dodaj grejpfrut pokrojony w kostkę i szczyptę cukru, zmiksuj. Rybę posól, usmaż na maśle. Ułóż na talerzu, polej grejpfrutowym sosem.
SKŁADNIKI
- 6 mandarynek typu klementynki
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki miodu naturalnego
PRZYGOTOWANIE
Mandarynki obierz ze skórki, podziel na cząstki i zmiksuj z jogurtem oraz miodem.
SKŁADNIKI
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 3-4 mandarynki
- 2 kiwi
- 2 jabłka
- 1 granat
- 1 banan
- sok z 1/2 cytryny
- garść orzechów włoskich
Owoce umyj pod bieżącą ciepłą wodą i obierz ze skórki (z wyjątkiem jabłka i granata). Pomarańczę, grejpfrut i mandarynki podziel na cząstki, banan, kiwi i jabłko pokrój na kawałki. Wydrąż pestki z granata. Wymieszaj wszystkie składniki, skrop sokiem z cytryny, posyp orzechami.