Reklama

Smaczne cytrusy - strażnicy wagi

Zimą zastępują nam trudno dostępne rodzime owoce. Ukryte pod grubą skórką składniki mogą nam pomóc w pozbyciu się niechcianych kilogramów.

Kolorowe i pachnące pomarańcze, grejpfruty, cytryny to jedne z najmniej kalorycznych owoców - w 100 g zawierają tylko 30-50 kcal. Za to pełno w nich przeciwzaparciowego błonnika oraz witaminy C, która jest wielkim wrogiem tłuszczu nagromadzonego w takich częściach ciała, jak brzuch, uda, pośladki. Pomaga go spalić, a dodatkowo hamuje wytwarzanie zapasowych komórek tłuszczowych przez wątrobę.

W cytrusach znajdują się także pektyny. To substancje bardzo pomocne w odchudzaniu. W żołądku przyjmują postać żelu i powodują uczucie sytości. To dlatego po zjedzeniu dorodnego owocu nie mamy ochoty na dalsze podjadanie. Dodatkowym działaniem pektyn jest to, że wyłapują zły cholesterol i toksyny zalegające w przewodzie pokarmowym.

Reklama

Warto też wiedzieć, iż cytrusy - mimo, że kwaskowe - wpływają na nasz organizm odkwaszająco, co również jest korzystne dla sylwetki. A zatem sięgajmy po nie jak najczęściej - surowe, ale także w napojach i daniach!

Idealna na obiad: Ryba z grejpfrutem

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • 1 grejpfrut
  • szklanka soku z owocu
  • 30 dag filetu z łososia
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • cukier
  • pieprz ziarnisty kolorowy

PRZYGOTOWANIE
W garnku rozgrzej olej i wsyp posiekaną szalotkę oraz pieprz. Dolej wino i sok grejpfrutowy, odparuj. Dodaj grejpfrut pokrojony w kostkę i szczyptę cukru, zmiksuj. Rybę posól, usmaż na maśle. Ułóż na talerzu, polej grejpfrutowym sosem.

Doskonała przekąska: Mandarynka w jogurcie

SKŁADNIKI

  • 6 mandarynek typu klementynki
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu naturalnego

PRZYGOTOWANIE
Mandarynki obierz ze skórki, podziel na cząstki i zmiksuj z jogurtem oraz miodem.

Na podwieczorek: Sałatka z cytrusami

SKŁADNIKI

  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 3-4 mandarynki
  • 2 kiwi
  • 2 jabłka
  • 1 granat
  • 1 banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść orzechów włoskich

Owoce umyj pod bieżącą ciepłą wodą i obierz ze skórki (z wyjątkiem jabłka i granata). Pomarańczę, grejpfrut i mandarynki podziel na cząstki, banan, kiwi i jabłko pokrój na kawałki. Wydrąż pestki z granata. Wymieszaj wszystkie składniki, skrop sokiem z cytryny, posyp orzechami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy