Reklama

Smaczne i łatwo dostępne produkty bogate w cynk

Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem potrzebnym do wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Większość ludzi cierpi na niedobór tego ważnego pierwiastka i nawet nie zdaje sobie sprawy jak ważny jest jego prawidłowy poziom. Powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy w naszej diecie są produkty bogate w cynk, ponieważ organizm ludzki nie magazynuje pierwiastka. Istnieje jednak wiele łatwo dostępnych produktów bogatych w cynk. Poniżej znajduje się kilka propozycji, które na pewno przypadną ci do gustu.

Nasiona dyni

Nasiona dyni nie tylko są bogate w cynk ale również odgrywają ważna rolę w zapobieganiu chorobom prostaty u mężczyzn. Nasiona dyni wspierają także układ odpornościowy, dzięki czemu jesteśmy bardziej odporni na infekcję. Dla lepszego rezultatu nasiona powinniśmy spożywać na surowo, ponieważ prażenie może skutecznie zmniejszyć ilość cynku.

Gorzka czekolada

Gorzka czekolada jest nie tylko dobra na pamięć i koncentrację, ale również pomaga uzupełnić poziom cynku w organizmie. Osoby, które są na ścisłej diecie mogą od czasu do czasu odpuścić reżim i skusić się na dwie kostki czekolady gorzkiej dla własnego dobra. Niewielka ilość bo tylko 100 gram czekolady gorzkiej gwarantuje nam 9,6 mg cynku. Dla porównania kakao ma tylko 6,8 mg cynku.

Reklama

Czosnek

Wielu osobom kojarzy się z nieprzyjemnym zapachem, jednak czosnek to świetny obrońca nie tylko naszej odporności, ale również poziomu cynku w organizmie. Kilka ząbków czosnku dodanych do sosu sałatkowego mogą skutecznie uzupełnić poziom cynku. Czosnek jest również doskonałym antybiotykiem, który zawiera duże ilości manganu, selenu oraz witamin z grupy B6 i C.

Nasiona sezamu

Nasiona sezamu w naturalny sposób uzupełni poziom cynku w organizmie. Nie bez powodu dodawane są do pieczywa czy są dostępne jako dodatek do gorących potraw. Nasiona sezamu zawierają około 10 mg cynku na 100 gram, więc warto rozważyć wybór pieczywa z sezamem.

Nasiona arbuza

Może się wydawać to dziwne ale suszone nasiona arbuza są bardzo pożywnym źródłem wielu pierwiastków, w tym cynku. Arbuz znany nam jako świetne źródło orzeźwienia w upalne letnie dni ma nam do zaoferowania bogatą paletę składników odżywczych w tym cynku. Suszone nasiona arbuza mają około 10 mg cynku na 100 gram.

Kiełki pszenicy

Kiełki pszenicy są najbogatszym źródłem witamin z grupy A, B, C i E, dlatego powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Garść kiełków pszenicy możemy dodać do sałatki, miski płatków śniadaniowych oraz do wielu dań. Kiełki oferują nam 17 mg cynku na porcję 100 gram.

Ciecierzyca

Ciecierzyca zwana inaczej cieciorką znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Wykorzystywana jest najczęściej przez osoby będące na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Cieciorka nie dość że jest bardzo smaczna i pożywna do na dokładkę jest źródłem cynku. Porcja ciecierzycy oferuje nam 2,8 mg cynku.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama