Reklama

Smalec jest... zdrowy!

W porównaniu do innych tłuszczy zawiera niewielką ilość kwasów Omega-6, które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych. A to nie jedyna jego zaleta!

✔ To drugie po tranie najbogatsze źródło witaminy D (wzmacnia kości i odporność) w żywności. Już jedna łyżka smalcu pokrywa przeciętne dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

✔ Zawiera kwas sterynowy, który obniża „zły cholesterol”.

✔ Jest najlepszy do smażenia. W wysokiej temperaturze nie „pali się”, zatem nie wytwarza rakotwórczych substancji.

Uwaga! Jedz smalec tylko z zaufanego źródła lub domowej roboty. W przypadku kupnych smarowideł, zawartość tłuszczu nie przekracza 50 procent, reszta to... woda. Poza tym, kupny smalec często bywa wytapiany z resztek tłuszczu otaczających mięso, a nie ze słoniny wieprzowej.

Reklama
100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy