Reklama

Śniadania, które nasycą twój żołądek i pomogą schudnąć

Śniadanie, jak powszechnie wiadomo, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być pełnowartościowe, ale nie za ciężkie i wysokokaloryczne. Ma dostarczyć nam energii, a nie sprawić, że będziemy senni. Co zatem jeść na śniadanie? Najlepiej produkty, które jednocześnie są sycące, dodają energii i pobudzają organizm do pracy. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji śniadaniowych, które nasycą żołądek na długo, pobudzą mózg do pracy i przyspieszą metabolizm.

Owsianka na chudym mleku

Owsianka to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych produktów śniadaniowych. Zapewnia organizmowi energię na cały dzień, dostarcza mu cennych wartości odżywczych i doskonale wpływa na metabolizm. Owsiankę najlepiej jedz z chudym mlekiem lub jogurtem naturalnym o niskiej zawartości tłuszczu. Wzbogacisz jej smak, dodając do niej świeże maliny, borówki lub banany.

Jogurt grecki ze świeżymi owocami i musli

Jogurt grecki to wbrew pozorom bardzo sycący produkt. To dzięki wysokiej zawartości białka w składzie. Posiada go aż dwa razy więcej niż inne jogurty naturalne. Gdy zjemy jogurt grecki, nasz organizm dłużej trawi białko, a my czujemy się bardziej syci. Jeśli chcesz zjeść zdrowe, lekkie, a jednocześnie syte śniadanie, jogurt grecki będzie świetnym wyborem. Dodaj do niego musli pełnoziarniste i świeże owoce. Pamiętaj, by wybierać jogurt o jak najniższej zawartości cukru.

Reklama

Grejpfrut

Grejpfrut dodaje energii i jest jednym z najbardziej sycących owoców. Świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta będzie doskonałym uzupełnieniem każdego śniadania. Grejpfrut posiada również spore ilości błonnika, który przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Ten soczysty owoc oczyszcza również organizm z toksyn. Warto jeść go przynajmniej trzy razy w tygodniu.

Sałatka owocowa

Zdrowa i sycąca przekąska. Możesz jeść ją zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Sałatkę owocową najlepiej przygotować z owoców, które sycą, ale nie zawierają dużej ilości cukru, na przykład z:

• Jabłek;

• Gruszek;

• Grejpfrutów;

• Malin;

• Truskawek;

• Ananasów;

• Winogron;

• Arbuza.

Pasta z awokado z razowym pieczywem

Awokado zawiera duże ilości potasu, kwasu oleinowego i witamin: A, C, E. Kilka kanapek ze świeżego razowego pieczywa z pastą z awokado to bomba witaminowa na śniadanie oraz porządny zastrzyk energii na cały dzień.

Jak przygotować pastę z awokado?

Potrzebne składniki:

• Dwa awokado;

• Pieprz i sól;

• Łyżeczka oleju kokosowego.

Sposób wykonania:

Zmiksuj wszystkie składniki ze sobą. Otrzymaną pastę przechowuj w lodówce.

Pomidor jako dodatek

Pomidor to, wbrew opinii niektórych dietetyków, jedno z najzdrowszych warzyw. Pomidory pozytywnie wpływają na przemianę materii i są wyjątkowo sycące. Zapewnią ci energię na cały dzień. Warto wiedzieć, że to popularne warzywo doskonale działa również na naszą skórę. Wspomaga produkcję kolagenu, spowalniając procesy starzenia. Ponadto, wzmacnia serce i poprawia krążenie krwi. Na śniadanie jedz pomidory jako dodatek do pieczywa razowego lub sałatki.

Pamiętaj, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jego celem powinno być dostarczenie do organizmu cennych wartości odżywczych oraz energii. Wybieraj zatem produkty, które spełnią te wytyczne.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy