Reklama

Sok i syrop z imbiru: Najlepsze na odporność, niszczą bakterie

Gingerol, zinferon i zingiberol - między innymi dzięki tym substancjom biologicznie czynnym aromatyczny imbir aktywnie wzmacnia ludzki organizm i wspiera go w walce z rozmaitymi dolegliwościami oraz chorobami. Podobnie jak czosnek, cebula czy kozieradka zaliczany jest do grona najlepszych naturalnych antybiotyków. Działa przeciwzapalnie, niszczy bakterie i zapobiega ich rozwojowi, a tym samym okazuje się bardzo pomocny w sezonie grypowym. Stymuluje też krążenie krwi, podkręca metabolizm i trawienie; doskonale rozgrzewa organizm, obniża gorączkę i łagodzi bóle różnego pochodzenia; m.in. stawów czy migreny. Imbir najlepiej wpływa na organizm, gdy jest wykorzystywany na surowo, np. w postaci soku. Jak go zatem przyrządzić i wykorzystać w walce z przeziębieniem czy grypą? W czym pomoże przygotowany z imbiru syrop? Odpowiedź i kilka wskazówek można znaleźć poniżej.

Korzeń imbiru - bogactwo składników

Korzeń imbiru to prawdziwa kopalnia witamin, pierwiastków i innych substancji biologicznie czynnych. Poza gingerolem, zinferonem i zingiberolem dostarcza m.in. niacyny, kwasu foliowego, witamin C, E, A, B6 i K oraz potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu i cynku, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Długa lista walorów korzenia imbiru - bo wiedzieć warto, że wykazuje zdolności przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwobrzękowe, odchudzające, rozgrzewające, a poza tym fantastycznie wzmacnia smak potraw - sprawia, że uchodzi za naturalny antybiotyk i znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, kulinariach, kosmetyce, produkcji piwa, a nawet florystyce. Co ciekawe, to także interesujący afrodyzjak.

Reklama

Imbir wspiera odporność organizmu

Imbir i przyrządzany na jego bazie sok jest bardzo pomocny w sezonie przeziębień i zachorowań na grypę, bo wspiera odporność na wiele sposobów. Niszczy i hamuje rozwój bakterii i grzybów; stymuluje też krwinki białe odpowiedzialne za zwalczanie wirusów. Posiada również zdolności rozgrzewające i wzmaga potliwość, co jest kluczowe np. przy grypie oraz uelastycznia naczynia krwionośne, a tym samym poprawia krążenie. Poza funkcjami naturalnego antybiotyku świetnie działa na pracę całego układu pokarmowego - podkręca trawienie i przyspiesza metabolizm. Łagodzi też mdłości, bóle miesiączkowe, stawów i głowy.

Jak przyrządzić sok z imbiru?

Najwięcej zdrowotnych właściwości ma imbir świeży. Moc korzenia jest zależna od jego odmiany i wieku - im starszy, tym bardziej pikantny w smaku. Powinien być twardy, gładki i pozbawiony śladów pleśni - warto zwrócić szczególną uwagę na te cechy podczas zakupów. Zanim z korzenia imbiru (wystarczy 1- lub 2-centymetrowy kawałek) przygotuje się sok, trzeba go starannie umyć w ciepłej wodzie i obrać, a następnie starannie wycisnąć - metodą tradycyjną lub z wykorzystaniem dedykowanych urządzeń. Kolejny krok to wzmocnienie imbirowego soku o warzywa bogate w wodę. Możliwości jest bez liku, ogranicza nas w sumie tylko wyobraźnia. Korzeń imbiru fantastycznie współgra z limonką, cytryną, jabłkiem, gruszką, marchewką, szpinakiem, fenkułem, selerem czy pietruszką. Smak gotowego soku można ponadto wzmocnić, dodając do niego szczyptę aromatycznej kurkumy albo cynamonu, bądź też zmiażdżonego czosnku.

Jak przygotować syrop z imbiru?

We wzmocnieniu odporności i starciu z przeziębieniami i grypą świetnie sprawdzi się także przyrządzany na bazie imbiru syrop. Do jego przygotowania potrzebny jest korzeń imbiru o długości 3-4 cm oraz miód (np. lipowy) i dwie cytryny. Wymienione składniki - podobnie jak imbir - posiadają antybakteryjne zdolności. Imbir trzeba obrać, a następnie pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce. Następnie ułożyć w słoiku i zalać litrem gorącej wody. Gdy mikstura wystygnie, trzeba dodać plasterki cytryny oraz kilka łyżek miodu. Całość starannie wymieszać, przecedzić i przelać do szklanej butelki. Syrop powinien być przechowywany w lodówce - maksymalnie przez tydzień. Warto podkreślić jego smak fantastycznymi przyprawami, takimi jak cynamon, kurkuma czy posiekany czosnek.

Syrop z imbiru można też przygotować bez podgrzewania. Trzeba tylko ułożyć składniki warstwami – odpowiednio dwie łyżki miodu, plasterki cytryny i starty imbir. Wypełniony słoiczek zalewa się miodem.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy