Sok z granatu i jego właściwości
Sok z granatu jest coraz częściej brany pod lupę przez naukowców. Okazuje się, że wykazuje on szereg prozdrowotnych właściwości, a w dodatku jest pyszny. Dobroczynne działanie tego napoju wykorzystywali już chińscy lekarze w starożytności. Sok z granatów sprawdzał się przy leczeniu problemów trawiennych, a to tylko jedna z długiej listy jego zalet. Dlaczego jeszcze warto pić sok z granatu? Podpowiadamy.
Granat to owoc, którego właściwości doceniono już w starożytności. Wykorzystywali go chińscy lekarze w celach medycznych. Granaty to owoce rosnące na ciernistym drzewie, zwanym granatowcem, które mierzy od trzech do pięciu metrów wysokości. Granaty pochodzą z terenów Morza Śródziemnego, a konkretnie z Persji i Mezopotamii. Obecnie można spotkać je w wielu krajach. W Polsce kupimy je praktycznie w każdym większym supermarkecie. Miąższ granatu, który stanowią soczyste pestki, jest słodko-kwaśny i świetnie sprawdza się w różnego rodzaju przekąskach i deserach. Przyjrzyjmy się bliżej wartościom odżywczym soku z granatu.
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w soku z granatu?
Sok z granatu nie należy do najmniej kalorycznych, ponieważ w 100 gramach owocu znajdziemy około 83 kalorie. Ilość kalorii rekompensuje jednak wysoka zawartość składników odżywczych, a mianowicie: witamin z grupy B, witamin: C, E i K; minerałów: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, a także magnezu. Ponadto, znajdziemy w nim potrzebne organizmowi antyoksydanty (między innymi polifenole i taniny), a także sporo błonnika. Trudno się dziwić, że sok z granatu ma tak wiele pozytywnych dla zdrowia właściwości.
Dobroczynnie wpływa na układ krążenia
Sok z granatu działa pozytywnie na układ krążenia, a także układ sercowo-naczyniowy. Ponadto, pomaga regulować poziom cholesterolu w organizmie. W efekcie może zapobiec rozwojowi wielu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Hamuje rozwój nowotworów
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów sok z granatów wykazuje również zdolność usuwania z organizmu wolnych rodników, które odpowiedzialne są za rozwój większości chorób, w tym nowotworów. Regularne picie soku z granatu zalecane jest w profilaktyce nowotworowej. Amerykańscy naukowcy dowiedli, że sok z granatu może przyczynić się do zahamowania rozwoju raka prostaty.
Poprawia trawienie
Sok z granatu nie pozostaje również bez wpływu na nasz układ trawienny. Dzięki sporej zawartości błonnika przyspiesza przemianę materii oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Świetnie sprawdzi się w dietach odchudzających.
Pozytywnie działa na układ nerwowy
Tę właściwość sok z granatu zawdzięcza sporej ilości witamin z grupy B w składzie, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Konkretnie przyczyniają się do jego prawidłowej pracy, a także łagodzą stres. Napój ten zalecany jest zatem osobom, które żyją w dużym stresie lub łatwo się denerwują.
Hamuje procesy starzenia się
Wspomniane już antyoksydanty wykazują również zdolność hamowania procesów starzenia się. To kolejny ważny powód, dla którego warto pić sok z granatu.
Świetnie wpływa na urodę
Wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia, że sok z granatu pozytywnie działa również na wygląd naszej skóry. Szczególnie poprawia jej ukrwienie i koloryt. Co więcej, przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych. Pomaga również zatrzymać w niej wodę, jednocześnie opóźniając pojawienie się zmarszczek.
Wiemy już, dlaczego warto pić sok z granatu, ale nie wiemy, w jaki sposób go przygotować. Oto krótka instrukcja, która pomoże wycisnąć sok z granatu bez żadnego elektrycznego urządzenia.
Co będzie potrzebne?
• kilka granatów;
• duży worek foliowy ze szczelnym zamykaniem;
• duży nóż;
• wałek kuchenny;
• naczynie, w którym umieścimy sok.
• sitko.
Sposób przygotowania
1. Przekrawamy granaty na połowę i wyciągamy z nich pestki.
2. Następnie przekładamy pestki do foliowego opakowania. W opakowaniu robimy małą dziurkę, by móc swobodnie po nim wałkować.
3. Ubijamy pestki wałkiem, by wypuściły sok.
4. Wałkujemy pestki tak długo, by wycisnąć z nich jak najwięcej płynu.
5. Odcinamy dolny róg opakowania tak, by utworzył niewielki otwór, przez który przelejmy sok.
6. Przelewamy sok do naczynia przez sitko.
Sok można pić w surowej postaci lub stosować go jako dodatek do innych napojów.
Smacznego!