Sposoby na uporczywą gorączkę
Według średniowiecznej mniszki z benedyktyńskiego klasztoru w Bingen, św. Hildegardy uniwersalnym środkiem na obniżanie wysokiej gorączki jest... wino z korzeniem goryszu!
Dodatkowo trzeba zachowywać dietę przeciwgorączkową. Przez pierwszy dzień pościć. Nic nie jeść (dozwolone jedynie orkiszowe sucharki). Pić tylko (ale bez ograniczeń) niesłodzoną herbatkę z kopru włoskiego. Drugiego dnia można zjeść rzadką zupę z orkiszowego grysiku z odrobiną soli i pietruszki, a także orkiszowy makaron. Dozwolona jest też dowolna ilość orkiszowych sucharów, najlepiej zmoczonych w herbacie. A także kawałki jabłka gotowane w dużej ilości wody - należy ją pić podczas posiłków.
Trzeciego dnia można zjeść rosół i kawałek ugotowanego w nim mięsa z kury. Nie jedzmy żadnych owoców poza gotowanymi jabłkami. Można pić małymi łykami gaszone wino. Szklankę trunku gotować minutę, do pojawienia się bąbelków - to oznaka parowania alkoholu. Zdjąć z ognia, zalać 0,5 filiżanki wody.
Pomaga nawet przy bardzo wysokiej gorączce. Wieczorem łyżkę pociętego i lekko utłuczonego kłącza goryszu zalej w kubku połową szklanki dobrego wina. Zostaw na noc do naciągnięcia. Rano dopełnij kubek winem. Przecedź. Popijaj małymi łykami w ciągu dnia, zawsze przed jedzeniem. Takie lecznicze winko należy przygotowywać codziennie świeże. Stosować przez trzy do pięciu dni. Przynosi ono skuteczną pomoc przy grypie, a nawet zapaleniu płuc, opon mózgowych, migdałków, odrze i szkarlatynie.
Porady pochodzą z książki Wigharda Strehlowa "Zdrowie z mądrości natury. Przewodnik po medycynie św. Hildegardy z Bingen". Wyd. Esprit.