Sposoby na złagodzenie porannych mdłości
Mdłości to uczucie, które ciężko nam opisać słowami, jednak większość z nas jest z nim dobrze zaznajomiona. Bardzo często mdłości są zwiastunem wymiotów i mogą być spowodowane wieloma przyczynami. Należą do nich między innymi odwodnienie, zatrucie pokarmowe, poranne mdłości, choroba lokomocyjna, leki czy refluks. Mdłości, które występują okazjonalnie, zazwyczaj nie wymagają konsultacji z lekarzem. Istnieją naturalne sposoby na tę dolegliwość, które w przeciwieństwie do leków nie wpływają negatywnie na twoje ciało.
Imbir w formie napoju, herbaty czy nawet surowy daje prawie stuprocentową gwarancję na to, że mdłości zostaną zniwelowane. Uaktywnia on wydzielanie soków i enzymów trawiennych, które neutralizują kwasy żołądkowe. Zawiera on również fenole, które rozluźniają mięśnie brzucha, usypiając podrażnioną tkankę żołądka. Pomagają one także w przesuwaniu się strawionego jedzenia i toksyn w jelitach, przez co przyczyna mdłości może zostać szybciej usunięta z organizmu. Imbir możesz przyjmować w formie kapsułek, surowego korzenia lub możesz również zetrzeć go do zupy. Osobiście polecam świeżą herbatę z imbirem lub napój imbirowy.
Do przygotowania herbaty imbirowej będziesz potrzebować:
• 1 korzeń imbiru, około 5 cm
• miód (opcjonalnie)
• obieraczka lub ostry nóż
• 2-3 szklanki wody
• papier do pieczenia
• deska do krojenia
Wskazówki:
Umyj i obierz imbir. Pokrój go w małe kawałki i przykryj papierem do pieczenia. Następnie zmiażdż go albo pokrój na jeszcze mniejsze kawałki. Zagotuj 2-3 szklanki wody na średnim ogniu i dodaj imbir, po czym gotuj go przez 3-5 minut. Po tym czasie usuń garnek z ognia i odcedź imbir lub przelej wszystko do kubka. Jeśli chcesz możesz dodać miodu.
• 2 szklanki obranego i grubo pokrojonego imbiru
• 3-4 kawałki skórki cytryny lub limonki
• schłodzona woda gazowana, około 3 litrów
• kostki lodu
• 1/2 lub 1 szklanka cukru
Wskazówki:
Umieść w rondlu 2 szklanki świeżego obranego i grubo pokrojonego imbiru, skórkę cytryny lub limonki i 4 szklanki wody. Poczekaj aż wszystko zacznie się gotować, a potem duś wszystko bez przykrycia przez 10 minut. Mieszaj dodając cukier. Gotuj aż ilość płynu zostanie zredukowana do 3 szklanek, czyli około 15 minut. Następnie odcedź miksturę nad dużą miską, oddzielając płyn od reszty składników. Schłodź syrop w szklanym pojemniku z pokrywką, możesz przetrzymywać go w ten sposób przez tydzień. Końcowym etapem jest zmieszanie 1/4 szklanki syropu z 1 szklanką gazowanej wody i dodanie lodu. Do smaku możesz dodać przypraw.
Akupresura polega na nacisku odpowiednich punktów na ciele w celu zniwelowania objawów chorobowych lub uczucia dyskomfortu, takiego jak mdłości. Do tego celu możesz wykorzystać specjalne opaski akupresurowe lub wykorzystać siłę własnych rąk. Uważa się, że podczas uciskania odpowiednich punktów wydzielają się neuroprzekaźniki, takie jak serotonina czy endorfiny, które blokują inne związki chemiczne, których równowaga może być zaburzona, co przyczynia się do występowania nieprzyjemnych dolegliwości.
Do niektórych punktów akupresury należą:
Na szerokości dwóch lub trzech palców od nadgarstka (u podstawy dłoni) znajduje się miejsce pomiędzy dwoma dużymi ścięgnami. Uciskaj je delikatnie, kiedy pojawią się mdłości.
Górna i dolna część nadgarstka: za pomocą kciuk i palca wskazującego uciśnij to miejsce po obu stronach nadgarstka. Przytrzymaj przez 10-30 sekund lub nawet 5 minut głęboko oddychając.
3. Odpuść
Jeśli czujesz, że musisz zwymiotować, to nie powstrzymuj tego odruchu. W ten sposób twój organizm chce się pozbyć czegoś, co mu zaszkodziło. Zazwyczaj po zwymiotowaniu czujemy się lepiej. Wstrzymywanie go może również uszkodzić przełyk, ponieważ są w nim zatrzymane kwasy żołądkowe.