Reklama

Sprawdzone sposoby na jelitówkę

Jelitówka, nazywana fachowo wirusowym zapaleniem żołądkowo-jelitowym, powszechnie zaś grypą żołądkową, potrafi bardzo uprzykrzyć życie. Atakuje nagle i sprawia, że przez kilka dni występują nieprzyjemne objawy, takie jak biegunka, nudności i wymioty oraz ogólne osłabienie organizmu. Grypa żołądkowa jest chorobą zakaźną, więc na zasadzie reakcji łańcuchowej zachorować mogą na nią wszyscy domownicy lub osoby mające kontakt z osobą zakażoną. Co robić, żeby przebieg choroby był jak najłagodniejszy i żeby nie pogorszyć stanu zdrowia?

Przyczyny jelitówki

Do zapalenia żołądkowo-jelitowego dochodzi, gdy układ pokarmowy zostanie zakażony przez patogenne mikroorganizmy. Najczęściej jelitówkę wywołują rotawirusy, adenowirusy i norowirusy. Mogą to być też różne bakterie, pasożyty lub grzyby. Przypadłość nazywa się grypą żołądkową, gdyż wywołuje podobny objaw – uczucie rozbicia. Nie jest jednak wywołana wirusem grypy. Do zarażenia może dojść drogą pokarmową lub kropelkową, a także przez kontakt z przedmiotami, których używała osoba zakażona. Ważne jest więc utrzymywanie odpowiedniej higieny, a więc częste mycie rąk oraz mycie warzyw, owoców i mięsa. Choroba szybko rozprzestrzenia się w dużych skupiskach ludzkich.

Reklama

Objawy jelitówki

Najbardziej charakterystycznymi objawami grypy żołądkowej są wymioty i wodnista biegunka. Mogą pojawić się po 1-3 dniach od zakażenia. Towarzyszą temu często silne bóle brzucha, nudności, bóle głowy i brak apetytu. Występuje duże osłabienie organizmu, uczucie rozbicia, bóle mięśni, a czasami też lekko podwyższona temperatura ciała i dreszcze. Objawy te przechodzą po kilku dniach, najczęściej po 3-4, ale czasami może trwać nawet do 10 dni. U każdego choroba przebiega inaczej, wszystko zależy od odporności i tego, jaki wirus wywołał zakażenie. Jelitówka przechodzi samoistnie, w większości przypadków nie prowadzi do żadnych powikłań. Jedynym zagrożeniem jest zbyt duże odwodnienie organizmu.

Domowe sposoby na jelitówkę

Nawadnianie organizmu

Zapalenia żołądkowo-jelitowego nie leczy się farmakologicznie, można jedynie zmniejszać objawy choroby. Przede wszystkim podczas przebiegu jelitówki należy nawadniać organizm, gdyż przez biegunkę i wymioty osoba chora traci sporą ilość płynów. Do tego z organizmu wypłukiwane są niezbędne dla zdrowia elektrolity, co prowadzi do gorszego funkcjonowania układu krwionośnego, pracy mięśni, a w efekcie do osłabienia i braku sił. Podczas jelitówki powinno się przyjmować przynajmniej 2 litry płynów dziennie. Należy pić w małych dawkach, lecz często, zwłaszcza po każdym wypróżnieniu i wymiotach. Najlepiej sprawdzi się oczywiście woda, ale może to być również niesłodzona herbata lub dostępne w aptekach napoje nawadniające, zawierające elektrolity.

Lecznicze zioła

Podczas jelitówki warto również pić herbatki lub napary z ziół, które pomogą złagodzić podrażnienia błon śluzowych układu pokarmowego oraz redukować ból i skurcze brzucha. Najpowszechniejszym ziołem działającym przeciwzapalnie i rozkurczowo jest rumianek. Warto więc podczas grypy żołądkowej pić napar z niego. Podobne właściwości wykazują rozmaryn, nagietek, koper włoski, imbir oraz mięta. Natomiast podbiał zadziała łagodząco na podrażnione błony śluzowe żołądka, a czarny bez pomoże zbić gorączkę.

Lekkostrawna dieta

Objawy zapalenia żołądkowo-jelitowego są bardzo uciążliwe i osłabiają organizm. Zazwyczaj po każdym posiłku następują wymioty i biegunka. Dlatego ważne jest, by podczas jelitówki stosować lekkostrawną dietę. W pierwszych dniach najlepiej nie spożywać normalnych posiłków, jeść jedynie sucharki i biszkopty i dużo pić. Gdy ostre wymioty ustąpią, można włączyć do diety lekkie posiłki, takie jak biały ryż, kleik ryżowy, gotowanego kurczaka, zmiksowane zupy warzywne, gotowaną marchewkę i ziemniaki. Chory nie powinien spożywać nabiału, kawy oraz ciężkostrawnych potraw, żeby nie podrażniać żołądka i jelit.

Probiotyki i witaminy

Podczas grypy żołądkowej wirus niszczy florę bakteryjną jelit, co wpływa na osłabienie odporności. W celu odbudowania mikroflory warto przyjmować probiotyki i synbiotyki, zawierające aktywne szczepy bakterii. Powinno zażywać się je również przez kilka dni po ustąpieniu jelitówki. Układ odpornościowy wzmocni również suplementacja witaminami, a zwłaszcza witaminą C, która niszczy szkodliwe bakterie i wirusy, a więc zapobiega infekcjom.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy