Stymulujemy procesy trawienne

Wielkanoc, obok wymiaru duchowego, jak większość świąt, wiąże się z biesiadowaniem i kosztowaniem wykwintnych smakołyków. Chyba niewielu z nas potrafi w takich dniach zachować umiar. Zazwyczaj folgujemy sobie, co nierzadko kończy się sensacjami trawiennymi. Wszędzie da się słyszeć utyskiwania na uczucie ciężkości i przejedzenie. Jak skutecznie usprawnić metabolizm?

Korzeń imbiru ma nieocenione zasługi dla zdrowia
Korzeń imbiru ma nieocenione zasługi dla zdrowia123RF/PICSEL

Świąteczne menu ma swoje prawa. Jest w nim wiele wysokokalorycznych potraw. Wielkanoc to nie czas na odchudzanie. Jednak mięsne i mączne dania potrafią skutecznie spowolnić metabolizm i pogorszyć samopoczucie. Gdzie szukać skutecznego antidotum? Niekoniecznie w aptece. Skorzystajmy z tego, co dostępne w kuchni.

Pamiętajmy o warzywach

Przy wielkanocnym stole będziemy zapewne objadać się mięsem, jajkami i innymi tak zwanymi konkretnymi produktami. Pamiętajmy, by w każdym posiłku zawarte było warzywo. Obecny w nim błonnik jest nam niezbędny dla zachowania komfortu trawiennego i pobudzenia perystaltyki jelit. Surówka z marchewki, jabłka i selera korzeniowego, ewentualnie z dodatkiem ziaren słonecznika i nasion czarnuszki, jest uniwersalną propozycją, która doskonale komponuje się z większością dań mięsnych i rybnych.

Chrzan

Zgodnie z tradycją jest elementem koszyczka wielkanocnego i raczymy się nim symbolicznie podczas świątecznego śniadania. Warto wiedzieć, że chrzan stymuluje procesy trawienne i sprzyja dobrej pracy układu pokarmowego. Świeżo starty korzeń chrzanu pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów i poprawia przemianę materii.

Jest szczególnie polecany dla raczących się tłustymi, ciężkostrawnymi posiłkami. Pomaga niwelować dyskomfort trawienny. Zadbajmy więc, by mała miseczka świeżego chrzanu zagościła na wielkanocnym stole. Korzystajmy z naturalnego wsparcia.

O tych warzywach w zimie lepiej zapomniećInteria.tv

Imbir 

Korzeń imbiru ma nieocenione zasługi dla zdrowia. Zyskał nawet miano strażnika procesów trawiennych. Korzeń możemy drobniutko zsiekać i dodać do mięs czy surówek. Pokrojony w większe kawałki i zalany wrzątkiem jest doskonałym antidotum na przejedzenie i dyskomfort metaboliczny. Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo. Pomaga niwelować wzdęcia, od których niejeden brzuch nie będzie wolny w obfitującym w smakołyki świątecznym czasie. Napar, po przestudzeniu, pijemy małymi łykami, nawet kilka razy w ciągu dnia.

Napary ziołowe

Pamiętajmy o naparach ziołowych, które sprzyjają prawidłowemu przebiegowi procesów trawiennych. Szczególnie korzystne będą herbatki z kopru włoskiego, mięty, melisy, rumianku, tymianku. Nie czekajmy na pierwsze objawy przejedzenia. Wspierajmy pracę trzewi w świątecznym czasie. Te dni, dla nas pełne relaksu, dla naszego organizmu są wyjątkowo pracowite.  

Ewa Koza, mamsmak.com

Domowe herbaty odchudzająceInteria DIY
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas