Reklama

Substancje słodzące: Jak wybrać najlepszą?

Choć powszechnie wiadomo, że cukier szkodzi zdrowiu, trudno nam na co dzień zrezygnować z dosładzania napojów i potraw. Co zatem możemy zrobić? Mądrze stosujmy jego zamienniki!

Aby być zdrowym i mieć dobry nastrój, nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodkiego smaku. Wystarczy włączyć do diety jeden ze słodzików. Choć są one często wielokrotnie słodsze od tradycyjnego cukru, prawie nie mają kalorii, więc stosowane zgodnie z zaleceniami, nie przyczyniają się do powstawania otyłości, cukrzycy, próchnicy czy chorób układu krążenia. Sprawdź, który z nich będzie najlepszy dla ciebie.

Ksylitol

Zwany też cukrem brzozowym, ma dwukrotnie mniej kalorii niż tradycyjny cukier i jest idealny dla cukrzyków.

Reklama

Jakie ma zalety: Poprawia pracę układu odpornościowego, działa antygrzybiczo, wspomaga przyswajanie wapnia i magnezu (polepsza mineralizacje kości i zapobiega osteoporozie). Hamuje też apetyt na słodycze.

Warto wiedzieć! Kupując ksylitol, sprawdź, czy jest to oryginalny fiński produkt z kory brzozy, czy jego tańszy odpowiednik (produkowany w Chinach z kolb kukurydzy).

Erytrytol

Choć wygląda jak zwykły cukier, jest nieco mniej słodszy od niego i wywołuje... przyjemne uczucie chłodu w ustach.

Jakie ma zalety: Jego indeks glikemiczny wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Ogranicza rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Z uwagi na to, że praktycznie nie zawiera kalorii, wspomaga odchudzanie.

Warto wiedzieć! Ponieważ nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach, często łączy się go z innymi niezbyt smacznymi słodzikami, np. niezdrowym aspartamem. Dlatego przed zakupem koniecznie przeczytaj etykietę i wybierz czysty (czyli 100-procentowy) erytrytol.

Stewia

Jest 300 razy słodsza od cukru i nie zawiera kalorii, dlatego uznaje się ją za najzdrowszy słodzik.

Jakie ma zalety: Hamuje łaknienie i apetyt na słodycze. Ma niemal zerowy indeks glikemiczny, więc nie wywołuje skoków cukru we krwi i napadów wilczego głodu. Nie powoduje też próchnicy.

Warto wiedzieć! Stewia dostępna jest w wielu postaciach, m.in. kryształkach, płynie, tabletkach. Najlepiej kupować czyste glikozydy stewiolowe, bez jakichkolwiek dodatków, bo mogą one znacząco podnosić kaloryczność słodzika.

Taumatyna

To białko pozyskiwane z afrykańskich owoców katemfe, które jest niemal 2500 razy słodsze od tradycyjnego cukru.

Jakie ma zalety: Jest całkowicie trawiona przez organizm i na całym świecie uznawana za absolutnie bezpieczną dla zdrowia. Potęguje niektóre smaki i aromaty, np. mięty, cynamonu czy imbiru, jednocześnie niwelując ich nieprzyjemny, piekący posmak.

Warto wiedzieć! Taumatyna widnieje na etykietach produktów pod symbolem E-957. Można kupić ją w postaci słodzika w płynie.

Sorbitol

Produkowany m.in. ze śliwek i jarzębiny, jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym.

Jakie ma zalety: Jego spożycie nie wywołuje zwiększonego wydzielania insuliny, dlatego jest polecany osobom chorującym na cukrzycę. Często dodaje się go do żywności przeznaczonej dla diabetyków i produktów niskokalorycznych.

Warto wiedzieć! Nadmiar sorbitolu może powodować gazy, wzdęcia, a czasem skurcze jelit i biegunki. Dlatego nie powinny go stosować osoby z zespołem jelita drażliwego.

Naturalna słodycz w syropie

Aby nadać potrawom i napojom słodki smak, zamiast cukru możemy też sięgnąć po: naturalny miód, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop ryżowy, syrop jęczmienny, syrop daktylowy, syrop orkiszowy, melasę (syrop uzyskiwany przy produkcji cukru).

Warto jednak pamiętać, że tego rodzaju substancje słodzące mają wysoką kaloryczność (często zbliżoną do cukru!), dlatego najlepiej używać ich okazjonalnie.

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy