Syrop glukozowo-fruktozowy – dlaczego trzeba go unikać?

article cover
123RF/PICSEL

Syrop glukozowo-fruktozowy – dlaczego trzeba go unikać?

Jak ograniczyć spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego? Warto postawić na zdrową, naturalną żywność i produkty nieprzetworzone. Wyeliminować z diety dosładzane napoje, wody smakowe, produkty gotowe i żywność typu fast food. Włączyć do jadłospisu świeże warzywa i owoce. Samodzielnie przygotowywać jogurty owocowe na bazie jogurtów naturalnych i świeżych owoców. Wypracować nawyk czytania etykiet, a dokonując zakupów wybierać produkty z jak najkrótszą listą składników. Ewa Koza, mamsmak.com
Jak ograniczyć spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego? Warto postawić na zdrową, naturalną żywność i produkty nieprzetworzone. Wyeliminować z diety dosładzane napoje, wody smakowe, produkty gotowe i żywność typu fast food. Włączyć do jadłospisu świeże warzywa i owoce. Samodzielnie przygotowywać jogurty owocowe na bazie jogurtów naturalnych i świeżych owoców. Wypracować nawyk czytania etykiet, a dokonując zakupów wybierać produkty z jak najkrótszą listą składników. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Dlaczego jest szkodliwy? Nadmierne spożycie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy stanowi zagrożenie dla zdrowia. Ma niekorzystny wpływ na wiele procesów metabolicznych zachodzących w ludzkim organizmie, w tym: 1. Zwiększa ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu II. 2. Prowadzi do reaktywnej hipoglikemii, czyli gwałtownych skoków insuliny i glukozy we krwi. 3. Zwiększa apetyt, zaburza odczuwanie głodu i sytości, przyczynia się do zjadania zbyt dużych porcji. 4. Sprzyja powiększaniu tkanki tłuszczowej, rozwojowi nadwagi i otyłości. 5. Zaburza procesy trawienne, zwiększa ryzyko rozwoju zespołu jelita drażliwego, a także chorób nowotworowych jelit. 6. Może przyczynić się do rozwoju zaćmy cukrzycowej. 7. Powoduje wzrost stężenia trójglicerydów we krwi, których nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawałów, chorób nerek i stłuszczenia wątroby. 8. Zaburza metabolizm miedzi i prowadzi do anemii. 9. Osłabia naczynia krwionośne, serce, wątrobę i układ kostny. 10. Obniża odporność.
Dlaczego jest szkodliwy? Nadmierne spożycie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy stanowi zagrożenie dla zdrowia. Ma niekorzystny wpływ na wiele procesów metabolicznych zachodzących w ludzkim organizmie, w tym: 1. Zwiększa ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu II. 2. Prowadzi do reaktywnej hipoglikemii, czyli gwałtownych skoków insuliny i glukozy we krwi. 3. Zwiększa apetyt, zaburza odczuwanie głodu i sytości, przyczynia się do zjadania zbyt dużych porcji. 4. Sprzyja powiększaniu tkanki tłuszczowej, rozwojowi nadwagi i otyłości. 5. Zaburza procesy trawienne, zwiększa ryzyko rozwoju zespołu jelita drażliwego, a także chorób nowotworowych jelit. 6. Może przyczynić się do rozwoju zaćmy cukrzycowej. 7. Powoduje wzrost stężenia trójglicerydów we krwi, których nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawałów, chorób nerek i stłuszczenia wątroby. 8. Zaburza metabolizm miedzi i prowadzi do anemii. 9. Osłabia naczynia krwionośne, serce, wątrobę i układ kostny. 10. Obniża odporność. 123RF/PICSEL
W jakich produktach znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie dodawany do produktów spożywczych nie tylko jako substancja słodząca. Dzięki swoim właściwościom poprawia konsystencję, barwę i aromat produktów wpływając na zwiększenie ich atrakcyjności. Syrop wykorzystywany jest do słodzenia lub dosładzania: - wyrobów cukierniczych (jako zamiennik miodu) i piekarniczych, - dżemów, - galaretek, - deserów, - kompotów, - owocowych wsadów do jogurtów, - lodów, - gazowanych i niegazowanych napojów bezalkoholowych, - napojów izotonicznych i energetycznych, - napojów alkoholowych, takich jak piwo, likiery czy owoce w alkoholu, - mleka zagęszczonego, - mlecznych napojów fermentowanych, - produktów typu fast food, - dań gotowych, które wystarczy podgrzać przed spożyciem, - zup, -sałatek, - konserw rybnych, - ketchupów, - wędlin, - pastylek pudrowych.
W jakich produktach znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie dodawany do produktów spożywczych nie tylko jako substancja słodząca. Dzięki swoim właściwościom poprawia konsystencję, barwę i aromat produktów wpływając na zwiększenie ich atrakcyjności. Syrop wykorzystywany jest do słodzenia lub dosładzania: - wyrobów cukierniczych (jako zamiennik miodu) i piekarniczych, - dżemów, - galaretek, - deserów, - kompotów, - owocowych wsadów do jogurtów, - lodów, - gazowanych i niegazowanych napojów bezalkoholowych, - napojów izotonicznych i energetycznych, - napojów alkoholowych, takich jak piwo, likiery czy owoce w alkoholu, - mleka zagęszczonego, - mlecznych napojów fermentowanych, - produktów typu fast food, - dań gotowych, które wystarczy podgrzać przed spożyciem, - zup, -sałatek, - konserw rybnych, - ketchupów, - wędlin, - pastylek pudrowych. 123RF/PICSEL
Dlaczego przemysł spożywczy tak lubi syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy może być stosowany bez konieczności uprzedniego rozpuszczania, co ułatwia rozlewanie do opakowań, transport i dozowanie w procesie produkcji. Ma płynną konsystencję, bardzo niską lepkość, sam nie ulega krystalizacji, a po zmieszaniu zapobiega krystalizacji cukru z buraków. Jest stabilny mikrobiologicznie. Wszystkie te cechy w połączeniu z niską ceną syropu glukozowo-frutozowego powodują, że jest w przemyśle spożywczym wykorzystywany chętniej niż sacharoza.
Dlaczego przemysł spożywczy tak lubi syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy może być stosowany bez konieczności uprzedniego rozpuszczania, co ułatwia rozlewanie do opakowań, transport i dozowanie w procesie produkcji. Ma płynną konsystencję, bardzo niską lepkość, sam nie ulega krystalizacji, a po zmieszaniu zapobiega krystalizacji cukru z buraków. Jest stabilny mikrobiologicznie. Wszystkie te cechy w połączeniu z niską ceną syropu glukozowo-frutozowego powodują, że jest w przemyśle spożywczym wykorzystywany chętniej niż sacharoza. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?