Syrop z pędów sosny: Wyleczy wiosenne przeziębienie
Syrop z pędów sosny znany jest ze swoich właściwości leczniczych i wzmacniających odporność. Znajdziemy w nim sporo witamin oraz minerałów, dlatego warto pić go nie tylko w okresie słabszej odporności, ale przez cały rok. Przyjrzyjmy się jego prozdrowotnemu działaniu.
Syrop z sosny wytwarzany jest zazwyczaj z młodych pędów sosny, a także z igliwia, żywicy oraz drewna. Znajdziemy w nim wiele cennych substancji dla naszego organizmu. Stąd dobroczynnie wpływa on na nasze zdrowie. Mowa tutaj o olejkach eterycznych, które wykazują działanie wykrztuśne i rozgrzewające; flawonoidach - związkach organicznych, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające; goryczce - pobudza apetyt i wzmacnia organizm; witaminie C - neutralizuje wolne rodniki; solach mineralnych - regulują gospodarkę wodną organizmu oraz korzystnie wpływają na kości.
Oto dolegliwości, w których może pomóc syrop z pędów sosny:
- przeziębienie i grypa;
- choroby układu oddechowego;
- katar, zapalenie zatok;
- osłabienie;
- bóle mięśni i kości.
Z racji swojego słodkiego smaku syrop z sosny poprawia również humor i przeciwdziała chandrze.
Kiedy pić syrop z pędów sosny?
Syrop z pędów sosny należy pić przez cały rok - w celu wzmocnienia odporności. Wystarczą dwie łyżeczki dziennie. Jeśli zachorowaliśmy, dawkę należy zwiększyć do czterech łyżeczek (dwie rano i dwie wieczorem).
Warto wiedzieć, że syrop z pędów sosny możemy przygotować samodzielnie. Należy pamiętać jednak, że najlepsze pędy sosny zbierzemy w okresie od kwietnia do maja, gdy sosny nie wypuszczają jeszcze igieł. Oto instrukcja przygotowania syropu.
1. Odcinamy kilkucentymetrowe gałązki sosny.
2. Gałązki wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy około godziny na wolnym ogniu.
3. Odcedzamy gałązki, dodajemy kilogram cukru na jeden litr wywaru i ponownie gotujemy.
4. Po zagotowaniu odstawiamy syrop do wystudzenia.
5. Syrop przelewamy do butelek, a następnie pasteryzujemy je przez 15 minut. Dzięki temu syrop zachowa swoje właściwości na dwa lata.
Jak dawkować syrop z sosny?
Syrop z sosny zaleca się pić codziennie. Profilaktycznie wystarczy jedna łyżeczka rano lub przed snem. W przypadku choroby zwiększamy dawkę do trzech łyżeczek.