Sytość na dłużej
Ciągły głód może wynikać z niedożywienia – dostarczamy organizmowi za dużo kalorii, a za mało składników odżywczych. Trzeba zamienić śmieciowe jedzenie na produkty pełnoziarniste, pełne błonnika i witamin warzywa, kasze, tłuszcze nienasycone.
Ważne jest białko: stymuluje ośrodek sytości w mózgu. Apetyt na określone produkty może sygnalizować niedobór, np. chęć na czekoladę – brak magnezu.
Sytość zapewnią m.in.:
Są skarbnicą składników odżywczych, w tym wszystkich białek. Jajko ma niedużo kalorii (ok. 70), a doskonale syci.
Dostarczają białka i mnóstwo błonnika (opóźnia uczucie głodu).
Są bogate w węglowodany złożone, z których glukoza jest uwalniana do krwi stopniowo, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Zawierają dużo błonnika.
Już sam ich zapach wysyła do mózgu sygnał o sytości. Dostarczają sporo błonnika i hamującą apetyt inulinę. Są źródłem tyrozyny, która przekształca się w noradrenalinę i dopaminę - dodają one energii, poprawiają nastrój.
Produktami trawienia ich białek są nie tylko aminokwasy, ale też peptydy, dzięki którym m.in. dłużej pozostajemy syci.
Zwłaszcza łosoś, makrela, sardynki. Są bogate w kwasy omega-3, zwiększające produkcję hamującej głód leptyny.
Substancje te to rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego. Dużo jest ich w morelach, pomarańczach, burakach, marchwi. Najwięcej w jabłkach, które regulują też poziom glukozy.