Reklama

Sześć objawów, które mogą wskazywać na choroby wątroby

Twoja świadomość na temat chorób wątroby powinna być jak największa, ponieważ rozpoznając wczesne objawy schorzenia, masz większe szanse na uniknięcie poważnych konsekwencji. Kiedy wątroba nie jest w stanie szybko pozbywać się toksyn, gromadzą się one organizmie, co w szybkim tempie skutkuje powstawaniem problemów zdrowotnych, zmęczeniem, bólami stawów oraz uczuciem niepokoju. Wątroba jest ważnym organem, który ciężko pracuje każdego dnia, filtrując toksyny, które są właściwie wszędzie: w powietrzu, wodzie, pożywieniu, lekach oraz w krwi. Ogólnie wykonuje około 400 funkcji, w tym przechowuje różne substancje odżywcze oraz pomaga trawić tłuszcze.

Jak przebiega proces oczyszczania wątroby?

Proces oczyszczania wątroby podzielony jest na dwie części. W pierwszym toksyny przetwarzane są na odpady, które będą mogły być przetworzone w drugiej fazie. Kolejny etap ma na celu poprawę rozpuszczalności odpadów w wodzie, tak by łatwiej było je wydalić w postaci moczu lub kału. Nie ma możliwości uniknięcia toksyn w 100 procentach, nawet kiedy prowadzimy naprawdę zdrowy tryb życia, spożywamy dobrej jakości wodę oraz ekologiczną żywność, czy też regularnie ćwiczymy, dlatego właśnie wątroba potrzebuje twojego wsparcia. Nagromadzenie toksyn w tłuszczu jest jednym z głównych objawów niedoczynności wątroby, które może skutkować poważnym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet rozwojem nowotworu.

Reklama

Oto szesnaście objawów mogących świadczyć o schorzeniach wątroby:

- Negatywne emocje, chroniczne zmęczenie, letarg, migrena, ból mięśni, trudności w trawieniu tłuszczy

- Nadmierne pocenie, alergia, usunięcie woreczka żółciowego, nadmierny trądzik, zaparcia oraz biegunki

- Zaburzenia hormonalne, otyłość, choroby układu oddechowego, wrażliwość na produkty chemiczne, depresja

Jak zapobiegać chorobom wątroby?

Powinieneś zacząć od kuchni, czyli przede wszystkim zmienić swoje nawyki żywieniowe, by uzyskać równowagę w organizmie. Nie musisz utrzymywać ścisłej diety, ale przede wszystkim powinieneś stawiać na pożywienie dobrej jakości. Unikaj wysoko przetworzonej żywności, tym bardziej uzyskiwanej w procesach chemicznych. Ważne jest też ograniczenie spożywania cukrów, to znaczy produktów o wysokim indeksie glikemicznym oraz szczególnie dosładzanych cukrem rafinowanym. Wprowadź do swojej diety produkty pełnoziarniste i żywność fermentującą, która jest bardzo zdrowa dla całego układu pokarmowego, zioła oraz produkty bogate w białka. Unikaj rafinowanych olejów, jako alternatywę zastosuj olej kokosowy, słonecznikowy lub oliwę z oliwek.

Pij więcej wody i jedz dużo zielonych warzyw

Zwiększ ilość spożycia czystej wody oraz spożywanie tłuszczy jednonienasyconych, czyli takich, jakie zawarte są na przykład w orzechach, oleju kokosowym czy awokado. Awokado doskonale sprawdza się jako produkt do smażenia czy smarowania pieczywa. Dostarczaj do organizmu, co najmniej 35 g błonnika dziennie. Możesz go pozyskiwać z różnego rodzaju ziaren, takich jak na przykład nasiona lnu, nasiona chia, awokado, brokuły oraz kapusta. Zwiększenie konsumpcji zielonych warzyw zwiększy poziom magnezu, witaminy C, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Spożywaj więcej siarki zawartej na przykład w czosnku, szparagach, kapuście i brokułach. Ogranicz picie alkoholu do minimum, ponieważ jest on jednym z największych źródeł toksyn, które niszczą wątrobę. Zwiększ spożycie aminokwasów zawartych w kurzych jajach oraz bulionie z drobiu.

Trzy najlepsze produkty dla zdrowia wątroby

1. Karczoch

Karczoch wpływa korzystnie na zdrowie, zwiększa produkcję żółci oraz zmniejsza poziomu cholesterolu LDL we krwi. Warzywo to zawiera jeszcze więcej przeciwutleniaczy niż czosnek, szparagi i brokuły.

2. Kurkuma

Kurkumina jest składnikiem aktywnym pochodzącym od kurkumy, która jest doskonałym produktem zapobiegającym powstawaniu nowotworów w organizmie. Kurkumina wspiera regenerację komórek wątroby wzmacniając w ten sposób układ ochronny wątroby. Kurkuma również jest bardzo silnym przeciwutleniaczem oraz środkiem o właściwościach przeciwzapalnych.

3. Mleczko octowe

Mleczko octowe jest w stanie zapewnić wątrobie ochronę przed uszkodzeniami, toksynami, wirusami, alkoholem, lekami oraz środkami chemicznymi, takimi jak paracetamol. Można je z powodzeniem łączyć z zimnymi sokami warzywnymi.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy