Reklama

Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

To naturalne źródło fitozwiązków zapobiegających nowotworom i chroniących organizm przed innymi groźnymi chorobami.

Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9, E, K, oraz minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, cynk, sód, a także błonnik (2,5 g w 100 g). Uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega anemii i obrzękom kończyn.

Nasza rada: Młoda kapusta zawiera najwięcej żelaza i kwasu foliowego (wit. B9) w zewnętrznych, zielonych liściach, więc nie wyrzucaj ich, nawet jeśli są uszkodzone. Po umyciu liści i wycięciu skaz siekaj je i jedz w surówkach lub dodawaj do zup.

Zapobiega wrzodom żołądka: A to dzięki substancjom przypominającym lek stosowany w chorobie wrzodowej. Sok z kapusty działa ochronnie na błonę śluzową żołądka, pobudza ją do produkcji śluzu. Niszczy też bakterie wywołujące wrzody.

Reklama

Chroni przed rakiem: Za sprawą fitozwiązków - glukozynolanów. Jedzenie warzyw kapustnych (w tym kapusty) przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory żołądka, okrężnicy, płuc, odbytu i prostaty (tej ostatniej aż o 40 proc.).

Zmniejsza ryzyko miażdżycy: Uzupełnia dietę w witaminę E (w 100 g kapusty jest 1,70 mg, czyli nieco ponad 1/5 dziennego zapotrzebowania kobiet na tę witaminę). Jej niedobór skutkuje wzrostem poziomu cholesterolu w tętnicach i większą skłonnością płytek krwi do zlepiania, co sprzyja rozwojowi miażdżycy. Niedobory prowadzą także do drażliwości, zaburzeń oddychania i snu.

Uodparnia wątrobę: 1/4 kg surowej kapusty zaspokaja 1/4 dziennego zapotrzebowania kobiet na selen. Ten pierwiastek m.in. chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a wątrobę - przed wirusami zapalenia typu B i C.

Wzmacnia kości, bo dostarcza kompletu minerałów, które odpowiadają za ich dobrą kondycję (w 100 g): wapnia - 45 mg, magnezu - 12 mg, fosforu - 26 mg i potasu - aż 170 mg. 6 Zwalcza... łupież. I to nie tylko jedzona, także w postaci soku wcieranego w skórę głowy. Dzieje się to za sprawą witaminy B6 oraz siarki, które poprawiają stan skóry.

Uwaga! Jedzenia kapusty ze względu na wywoływanie wzdęć powinny unikać osoby ze schorzeniami układu pokarmowego, a ze względu na składniki obniżające wchłanianie jodu (wolotwórcze) - osoby, cierpiące na choroby tarczycy.

Domowa apteczka

Kuracja przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy oraz w niedokrwistości: Umytą kapustę wyciskaj w sokowirówce (jeśli jej nie masz, blenduj liście i wyciskaj sok przez sitko). Trzymaj sok w lodówce. W 1 tygodniu pij codziennie 1/2 szkl. soku, na pół godz. przed obiadem. W 2 i 3 tygodniu zwiększ dawkę do 1 szkl. Następnie w 4 tygodniu znów zmniejsz dawkę do 1/2 szkl.

Kuracja przy niepokoju i depresji: Pij codziennie przez miesiąc 1 szkl. soku wyciśniętego z kapusty zmieszanego z sokiem z 1 marchwi oraz 1/2 cytryny.

Kapusta dla urody

Związki siarkowe oczyszczają i wygładzają skórę, likwidują podrażnienia, działają antybakteryjnie. Witamina C nawilża cerę i blokuje działanie wolnych rodników.

Maseczka dla podrażnionej, zmęczonej i zszarzałej cery: Umyj liść kapusty, wytnij grubszą część. Resztę poszatkuj bardzo drobno. Dodaj po łyżeczce oliwy i soku z cytryny. Wymieszaj. Nałóż papkę na umytą skórę twarzy. Trzymaj ok. 15 min. Spłucz letnią wodą. Stosuj maseczkę minimum 2 razy w tygodniu.

Tonik odświeżająco-oczyszczający: Z 2-3 liści kapusty wyciśnij sok (w sokowirówce lub ścierając liście na tarce i następnie odciskając z nich sok przez sitko). Zlej płyn do słoiczka, trzymaj w chłodzie. 2 razy dziennie przemywaj nim skórę twarzy.

Wcierka likwidująca łupież i odżywiająca włosy: Zmieszaj 2 łyżki soku wyciśniętego z kapusty z łyżką soku z cytryny. Po umyciu włosów wetrzyj mieszankę w skórę głowy. Trzymaj 20 min. Spłucz. Stosuj wcierkę po każdym myciu włosów przez miesiąc.

Przepisy pełne witamin

Faszerowana główka

Składniki

  • średnia główka kapusty
  • 30 dag mięsa drobiowego
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka czosnku w płatkach
  • szklanka bulionu mięsnego
  • pieprz, sól

 

Mięso zmiel z cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, sól i pieprz. Wymieszaj. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku. Zetnij czubek grubości 2-3 cm, parz główkę 4-5 min (głąbem do góry). Osącz. Rozchyl liście i włóż między nie farsz. Złóż w całość, obwiąż nicią kuchenną. Kapustę włóż do garnka (głąbem do dołu), podlej bulionem. Posyp płatkami czosnku. Duś ok. godzinę (aż farsz zmięknie). Wyjmij, osącz na sicie. Pokrój w ćwiartki.

Gołąbki rybne

Składniki

  • główka kapusty
  • 1/2 kg rozmrożonych filetów ryby (mintaja lub dorsza)
  • 4 cebule
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 l wywaru z warzyw
  • 1-2 jajka
  • 3 średnie pomidory
  • sól, pieprz
  • olej

Liście kapusty sparz we wrzątku. Rybę oczyść z ości, zmiel. Cebulę posiekaj, posól, odciśnij z soku. Do ryby dodaj cebulę, kaszę (suchą), jajka, sól i pieprz. Wymieszaj farsz. Zawiń w liście kapusty i zrumień na oleju. Ułóż na blaszce, zalej bulionem. Piecz 20 min w temp. 180 st. Pomidory sparz, obierz, pokrój. Dodaj do wywaru po pieczeniu gołąbków. Gotuj 5-6 min. Dopraw, zmiksuj. Podawaj gołąbki z ryżem, polane sosem.

Budyń kapuściany

Składniki

  • główka kapusty (o wadze ok. 1,5 kg)
  • 4 dag smalcu
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • smalec i bułka tarta do formy
  • pieprz, sól do smaku

Kapustę podziel na ćwiartki, ugotuj (zachowaj 2 szkl. wywaru) i poszatkuj. Ze smalcu i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem. Żółtka oddziel od białek, wymieszaj z kapustą. Utrzyj (możesz zmiksować blenderem) na gładką masę, wsyp sól i pieprz. Białka ubij na pianę. Wymieszaj z kapustą. Przełóż do nasmarowanej i wysypanej bułką formy budyniowej. Zamknij, gotuj 1/2 godz. w garnku z wrzątkiem. Nasza rada Możesz upiec budyń w piekarniku (20 min w 200 st.)

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy