Sześć powodów, dla których warto jeść tarninę
Śliwa tarnina dawniej znana była jako środek hamujący biegunki. Ale cierpkie owoce mają też inne cenne właściwości.
Niebieskie śliwki tarniny są bogate w wit. C (25 mg w 100 g), beta karoten, wit. z grupy B, wapń, potas i magnez, a także fitosterole, pektyny, cukry, kwasy organiczne i garbniki. Dzięki tym i innym aktywnym substancjom pomagają na wiele dolegliwości. Na surowo mają cierpki smak, ale świetnie nadają się do suszenia, na przetwory, jako dodatek do mięsa czy sosów, a także na nalewki. Tarninę zaleca się zbierać po przymrozkach, bo staje się mniej cierpka, ale wtedy traci część cennych substancji.
Właściwości tarniny
Łagodzi skurcze jelit i hamuje biegunki, pomaga pozbyć się fermentujących resztek (to zasługa garbników).
Leczy infekcje dróg moczowych - za sprawą flawonoidów przyśpiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Pomaga leczyć kamicę i zapalenie układu moczowego (ponieważ zakwasza mocz).
Chroni żyły i tętnice, obniżając ciśnienie, stężenie trójglicerydów i "złego" cholesterolu (LDL), reguluje tego "dobrego". Uszczelnia naczynka, więc chroni przed wylewem.
Wzmacnia i leczy dziąsła - dzięki garbnikom działa ściągająco i przeciwzapalnie. Łagodzi paradontozę, wzmacnia śluzówkę, a także zapobiega nieświeżemu oddechowi.
Działa korzystnie na oczy - to zasługa barwnika, który chroni siatkówkę, spowalnia starzenie się oka i chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Wspomaga słuch - poprawia przepływ krwi w drobnych naczynkach, rzadziej występują szumy uszne.
Domowa apteczka
Odwar z owoców: Czubatą łyżkę suszu zalej szklanką wody i gotuj przez 3 minuty. Odstaw na 10 min do przestudzenia. Odcedź i pij po 1/2 szklanki 2 razy dziennie przy biegunce lub infekcji dróg moczowych. Możesz też stosować odwar jako płukankę do ust.
Napar z kwiatów tarniny: Łyżkę suszu zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i parz ok. 10 min. Pij ciepły napar raz dziennie, szczególnie gdy masz nadciśnienie.
Odwar z kory tarniny: Łyżkę kory wrzuć do garnka, zalej szklanką wody i gotuj 3-4 minuty. Odcedź, wypij ciepły. Stosuj przez tydzień przy nawracających infekcjach.
Nie jedz pestek!
Są trujące i zjedzenie nawet małej ilości powoduje zatrucia. Większa ilość może wywołać porażenie ośrodka oddechowego.
Przepisy pełne witamin
Pasztet z tarniną
Tarninę przemroź i zalej miodem. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone mięso i warzywa. Duś po 15 min, podlej mlekiem, dołóż wątróbkę. Duś jeszcze 15 minut. Schłodź i zmiel 2 razy. Do masy dodaj bułkę tartą, jajka i przyprawy. Na koniec dodaj odsączoną tarninę i wymieszaj. Masę włóż do formy wyłożonej papierem i piecz godzinę w 180 st.
Konfitura tarninowa
Zebrane późną jesienią owoce tarniny włóż do zamrażarki na całą noc, a następnie umyj, osusz i skrop alkoholem. Przemieszaj. Zalej owoce gorącym syropem ugotowanym w proporcji 1 kg cukru na szklankę wody i odstaw na 48 godzin. Syrop zlej do garnka, gotuj, dodając goździki i cynamon. Do gorącego przełóż owoce. Smaż, aż będą szkliste. Gorące owoce rozłóż do słoików, zalej syropem i zakręć. Odstaw do góry dnem, przykryj ścierką, zostaw do ostudzenia.
Tarninówka
Owoce tarniny opłucz, dokładnie osusz, a następnie zalej alkoholem. Trzymaj przez miesiąc w dość ciepłym, ciemnym miejscu, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po miesiącu zlej płyn i wstaw do lodówki. Owoce zasyp cukrem, a potem trzymaj w cieple, aż utworzy się syrop. Połącz go z alkoholem, po tygodniu starannie przefiltruj przez gazę i odstaw na 3 miesiące w ciemne i niezbyt ciepłe miejsce. Przy słabym sercu i kłopotach z oczami, leczniczo pij łyżkę dziennie.