Sześć powodów, dla których warto jeść tarninę

Tarnina chroni żyły i tętnice, obniżając ciśnienie, stężenie trójglicerydów i "złego" cholesterolu (LDL)
Tarnina chroni żyły i tętnice, obniżając ciśnienie, stężenie trójglicerydów i "złego" cholesterolu (LDL)123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag mięsa np. z łopatki
  • 10 dag wątróbki
  • 15 dag selera
  • kawałek pora
  • łyżka masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • łyżeczka soli i łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 10 dag tarniny
  • 5 łyżek miodu pitnego
Pestki owoców tarniny są trujące i zjedzenie nawet małej ilości powoduje zatrucia
Pestki owoców tarniny są trujące i zjedzenie nawet małej ilości powoduje zatrucia123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg owoców tarniny
  • 1 kg białego cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 5-6 goździków
  • 50-60 ml brandy lub dowolnego koniaku

Składniki

  • 1 kg owoców tarniny
  • 1/2 l spirytusu 96 proc.
  • 1/2 szklanki wódki 40 proc.
  • szklanka cukru białego lub trzcinowego
Placuszki kefirowe ze śliwkąInteria KulinariaInteria Kulinaria
100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?