Reklama

Reklama

Sześć powodów, dla których warto jeść tarninę

Śliwa tarnina dawniej znana była jako środek hamujący biegunki. Ale cierpkie owoce mają też inne cenne właściwości.

Niebieskie śliwki tarniny są bogate w wit. C (25 mg w 100 g), beta karoten, wit. z grupy B, wapń, potas i magnez, a także fitosterole, pektyny, cukry, kwasy organiczne i garbniki. Dzięki tym i innym aktywnym substancjom pomagają na wiele dolegliwości. Na surowo mają cierpki smak, ale świetnie nadają się do suszenia, na przetwory, jako dodatek do mięsa czy sosów, a także na nalewki. Tarninę zaleca się zbierać po przymrozkach, bo staje się mniej cierpka, ale wtedy traci część cennych substancji.

Reklama

Właściwości tarniny

Łagodzi skurcze jelit i hamuje biegunki, pomaga pozbyć się fermentujących resztek (to zasługa garbników).

Leczy infekcje dróg moczowych - za sprawą flawonoidów przyśpiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Pomaga leczyć kamicę i zapalenie układu moczowego (ponieważ zakwasza mocz).

Chroni żyły i tętnice, obniżając ciśnienie, stężenie trójglicerydów i "złego" cholesterolu (LDL), reguluje tego "dobrego". Uszczelnia naczynka, więc chroni przed wylewem.

Wzmacnia i leczy dziąsła - dzięki garbnikom działa ściągająco i przeciwzapalnie. Łagodzi paradontozę, wzmacnia śluzówkę, a także zapobiega nieświeżemu oddechowi.

Działa korzystnie na oczy - to zasługa barwnika, który chroni siatkówkę, spowalnia starzenie się oka i chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Wspomaga słuch - poprawia przepływ krwi w drobnych naczynkach, rzadziej występują szumy uszne.

Domowa apteczka

Odwar z owoców: Czubatą łyżkę suszu zalej szklanką wody i gotuj przez 3 minuty. Odstaw na 10 min do przestudzenia. Odcedź i pij po 1/2 szklanki 2 razy dziennie przy biegunce lub infekcji dróg moczowych. Możesz też stosować odwar jako płukankę do ust.

Napar z kwiatów tarniny: Łyżkę suszu zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i parz ok. 10 min. Pij ciepły napar raz dziennie, szczególnie gdy masz nadciśnienie.

Odwar z kory tarniny: Łyżkę kory wrzuć do garnka, zalej szklanką wody i gotuj 3-4 minuty. Odcedź, wypij ciepły. Stosuj przez tydzień przy nawracających infekcjach.

Nie jedz pestek!

Są trujące i zjedzenie nawet małej ilości powoduje zatrucia. Większa ilość może wywołać porażenie ośrodka oddechowego.

Przepisy pełne witamin

Pasztet z tarniną

Składniki

  • 60 dag mięsa np. z łopatki
  • 10 dag wątróbki
  • 15 dag selera
  • kawałek pora
  • łyżka masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • łyżeczka soli i łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 10 dag tarniny
  • 5 łyżek miodu pitnego

Tarninę przemroź i zalej miodem. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone mięso i warzywa. Duś po 15 min, podlej mlekiem, dołóż wątróbkę. Duś jeszcze 15 minut. Schłodź i zmiel 2 razy. Do masy dodaj bułkę tartą, jajka i przyprawy. Na koniec dodaj odsączoną tarninę i wymieszaj. Masę włóż do formy wyłożonej papierem i piecz godzinę w 180 st.

Konfitura tarninowa

Składniki

  • 1 kg owoców tarniny
  • 1 kg białego cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 5-6 goździków
  • 50-60 ml brandy lub dowolnego koniaku

Zebrane późną jesienią owoce tarniny włóż do zamrażarki na całą noc, a następnie umyj, osusz i skrop alkoholem. Przemieszaj. Zalej owoce gorącym syropem ugotowanym w proporcji 1 kg cukru na szklankę wody i odstaw na 48 godzin. Syrop zlej do garnka, gotuj, dodając goździki i cynamon. Do gorącego przełóż owoce. Smaż, aż będą szkliste. Gorące owoce rozłóż do słoików, zalej syropem i zakręć. Odstaw do góry dnem, przykryj ścierką, zostaw do ostudzenia.

Tarninówka

Składniki

  • 1 kg owoców tarniny
  • 1/2 l spirytusu 96 proc.
  • 1/2 szklanki wódki 40 proc.
  • szklanka cukru białego lub trzcinowego

Owoce tarniny opłucz, dokładnie osusz, a następnie zalej alkoholem. Trzymaj przez miesiąc w dość ciepłym, ciemnym miejscu, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po miesiącu zlej płyn i wstaw do lodówki. Owoce zasyp cukrem, a potem trzymaj w cieple, aż utworzy się syrop. Połącz go z alkoholem, po tygodniu starannie przefiltruj przez gazę i odstaw na 3 miesiące w ciemne i niezbyt ciepłe miejsce. Przy słabym sercu i kłopotach z oczami, leczniczo pij łyżkę dziennie.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje