Sześć produktów dla zdrowych jelit

article cover

Sześć produktów dla zdrowych jelit

Tłuste ryby są źródłem cennych kwasów Omega-3, które przeciwdziałają objawom zespołu jelita drażliwego. Dobrze więc, by łososia, makrelę czy anchois jeść dwa razy w tygodniu.
Tłuste ryby są źródłem cennych kwasów Omega-3, które przeciwdziałają objawom zespołu jelita drażliwego. Dobrze więc, by łososia, makrelę czy anchois jeść dwa razy w tygodniu. 123RF/PICSEL
Spożywaj łyżkę octu jabłkowego dziennie. Nowe badania pokazują, że octan w nim zawarty pomoże utrzymać zdrowe komórki jelitowe.
Spożywaj łyżkę octu jabłkowego dziennie. Nowe badania pokazują, że octan w nim zawarty pomoże utrzymać zdrowe komórki jelitowe. 123RF/PICSEL
Owoce, warzywa o wysokiej zawartości błonnika powinny znaleźć się w diecie każdego. Błonnik rozpuszczalny w wodzie, tworzy gęsty żel w jelitach. Zmniejsza tym samym ryzyko zaparć i usprawnia pracę jelit. Sięgaj więc częściej po pomarańcze, słodkie ziemniaki czy marchew.
Owoce, warzywa o wysokiej zawartości błonnika powinny znaleźć się w diecie każdego. Błonnik rozpuszczalny w wodzie, tworzy gęsty żel w jelitach. Zmniejsza tym samym ryzyko zaparć i usprawnia pracę jelit. Sięgaj więc częściej po pomarańcze, słodkie ziemniaki czy marchew.
Orkisz to prastara odmiana pszenicy, mniej obfita w gluten i fruktany, które są często przyczyną problemów trawiennych. Zamień pieczywo pszenne na orkiszowe, a zminimalizujesz dyskomfort trawienny.
Orkisz to prastara odmiana pszenicy, mniej obfita w gluten i fruktany, które są często przyczyną problemów trawiennych. Zamień pieczywo pszenne na orkiszowe, a zminimalizujesz dyskomfort trawienny. 123RF/PICSEL
Wystarczą dwie łyżki kiszonej kapusty, aby zapewnić jelitom dawkę potrzebnych probiotyków. Pamiętaj, by kapusta kiszona była świeża i dobrej jakości.
Wystarczą dwie łyżki kiszonej kapusty, aby zapewnić jelitom dawkę potrzebnych probiotyków. Pamiętaj, by kapusta kiszona była świeża i dobrej jakości. 123RF/PICSEL
Płatki owsiane to doskonałe źródło skrobi i rozpuszczalnego błonnika, który przyczynia się do prawidłowej pracy okrężnicy. Są trawione powoli, a więc nie powinny wywoływać wzdęć i gazów. Dla jeszcze lepszych korzyści zdrowotnych jedz płatki owsiane na surowo, pomijając ich gotowanie. Wystarczy zalać je wodą i wstawić na noc do lodówki. Dodaj do nich ulubione owoce, odrobinę miodu i pożywne śniadanie gotowe!
Płatki owsiane to doskonałe źródło skrobi i rozpuszczalnego błonnika, który przyczynia się do prawidłowej pracy okrężnicy. Są trawione powoli, a więc nie powinny wywoływać wzdęć i gazów. Dla jeszcze lepszych korzyści zdrowotnych jedz płatki owsiane na surowo, pomijając ich gotowanie. Wystarczy zalać je wodą i wstawić na noc do lodówki. Dodaj do nich ulubione owoce, odrobinę miodu i pożywne śniadanie gotowe!
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?