Reklama

Reklama

Sześć rad na zdrowe grillowanie

Masz wpływ na to, czy potrawy z grilla dostarczą ci szkodliwych substancji czy nie.

Choć przyrządzanie potraw na ruszcie jest zdrowsze od smażenia, to podczas niewłaściwej obróbki powstają szkodliwe substancje, w tym rakotwórcze. Jak ograniczyć to zagrożenie?

Reklama

Używaj aluminiowych tacek

Nie opiekaj mięsa czy ryby bezpośrednio w płomieniu. Ilość szkodliwych związków rośnie wraz z ilością tłuszczu skapującego do ognia. Aluminiowe jednorazowe tacki zabezpieczą przed kapaniem wytapianego tłuszczu na żarzące się węgle i osadzaniu na mięsie oparów zawierających rakotwórcze substancje.

Nie używaj płynnej podpałki

Zwykle zawiera produkty ropopochodne. W trakcie jej spalania wydzielają się chemikalia, które przenikają do potraw. Najlepszy jest węgiel drzewny lub brykiet z drzew liściastych (z iglastych wydzielają się szkodliwe związki).

Grilluj warzywa!

Jeśli są trzymane na ruszcie krótko, nie tracą witamin i minerałów. Do takiej obróbki nadają się bakłażany, cukinia, kukurydza, cebula, czosnek, papryka, pieczarki. Nie grilluj ziemniaków - pod wpływem wysokiej temperatury na grillu powstaje w nich rakotwórczy akrylamid.

Mięso marynuj w oliwie lub ciemnym piwie

Gotowe zamarynowane ma sporo chemicznych dodatków i soli. Zrób sama marynatę, np. oliwę wymieszaj z czosnkiem, ziołami. Marynowanie w oliwie, oleju rzepakowym czy occie winnym zapobiega powstawaniu związków rakotwórczych podczas grillowania. Wg amerykańskich naukowców marynowanie wieprzowiny w ciemnym piwie typu "ale" (piwo górnej fermentacji) zmniejsza w niej ilość 8 substancji rakotwórczych o 53 proc.

Mięso jedz z warzywami, musztardą

Jarzyny są bogate w antyoksydanty, które w pewnym stopniu neutralizują szkodliwe związki powstające podczas grillowania. Musztarda ułatwia trawienie. Zawiera gorczycę, pobudzającą wydzielanie soków żołądkowych i żółci.

Zamiast piwa lampka wina

Popijanie piwem dań z grilla sprawia, że posiłek jest bardziej kaloryczny i ciężkostrawny. Lepiej wypić 1 lub 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Ma dużo mniej kalorii niż piwo, zawiera korzystny dla serca resweratrol, ułatwia trawienie.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje