Sześć sposobów jak wykorzystać miętę
Mięta pieprzowa to jedno z najbardziej popularnych ziół. Od wieków stosuje się ją zarówno w kulinariach, jak i w medycynie ludowej. Świetnie łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego i trawiennego, a nawet jest pomocna w trakcie migreny. Jakby tego było mało, mięta wykazuje zbawienny wpływ na skórę i ułatwia walkę z opryszczką i innymi nieestetycznymi zmianami. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, potrafi też zwalczać niektóre grzyby i drożdżaki. Dowiedz się, jak wykorzystać miętę na sześć sposobów.
Mięta zawiera substancje działające rozkurczająco na mięśnie gładkie – łagodzi więc skurcze przewodu pokarmowego. Pobudza też wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu pozwala szybciej uporać się z niestrawnością. Napary z mięty warto więc stosować przy bólach żołądka, kokach jelitowych czy nudnościach.
Mięta na wątrobę i drogi żółciowe
Mięta łagodzi też objawy chorób dróg żółciowych i wątroby, sprawdzi się w przypadku zapalenia pęcherzyka żółciowego. Stymuluje wytwarzanie żółci i przyspiesza regenerację wątroby.
Mięta wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, z powodzeniem można ją stosować na przeziębienia, grypę i inne infekcje. Szczególnie pomocny jest olejek z mięty pieprzowej, który wykorzystany do inhalacji udrażnia nos, niweluje ból zatok i ułatwia oddychanie.
Mięta na opryszczkę
Rozdrobnione liście mięty warto także stosować na skórę w postaci okładów i maści. Działają przeciwzapalnie i łagodzą świąd (zarówno ten towarzyszący wysypce, jak i po ukąszeniu owada). Przyspieszają też gojenie się ran i pomagają w zwalczaniu opryszczki.
Olejek z mięty pieprzowej może być wsparciem w walce z silnymi bólami głowy, a nawet migreną. Niewielką ilość olejku wystarczy wcierać w skronie. Specyfik pomoże też w przypadku bólu mięśni i nerwobólów.
Mięta w kuchni
Mięta pieprzowa jest też niezastąpiona w przygotowywaniu napojów, deserów i potraw. Latem dodana do lemoniady działa orzeźwiająco i gasi pragnienie. Można też używać jej do dań mięsnych – świetnie podkreśla smak i aromat. Jest też popularnym elementem dekoracyjnym słodkich i owocowych deserów.