Szkodliwe działanie cukru

Cukier występuje w wielu produktach spożywczych w formie białego proszku, który jest w pewnym rodzaju bombą kaloryczną. Konsumpcja żywności przetworzonej, która ma w swoim składzie cukier rocznie przynosi miliardowe korzyści producentom! Dziś, nasz naród jest uzależniony od cukru występującego w każdym produkcie spożywczym dostępnym na rynku. Jednak nie tylko biały proszek kryje w sobie zdradliwy cukier, znajdziemy go również w różnego rodzaju syropach klonowych czy kukurydzianych. Oczywiście nie należy zapominać o przestrogach jakie słyszymy od lekarzy dentystów na temat spożywania słodyczy, w których cukier tylko czeka aby zaatakować nasze zdrowe zęby. Czym więc dokładnie jest cukier oraz co powoduje tak negatywne opinie na jego temat? Poniżej znajdziecie wyjaśnienie.

działanie cukru
© Photogenica
cukier
© Photogenica

Często słyszymy, że cukier spożywany z umiarem nam nie zaszkodzi, ponieważ nie jest on grupą żywności, którą powinniśmy omijać tak jak w przypadku węglowodanów, białka czy tłuszczu. Chociaż cukier sam w sobie występuje w produktach nie zawiera on składników odżywczych, białka, zdrowych tłuszczy czy enzymów. Jest to pusta kaloria, która zostaje dość szybko przetrawiona i wydalona. Z chemicznego punktu widzenia cukier nie jest niczym innym niż sacharozą, która ma 12 atomów węgla, 22 atomy wodoru, 11 atomów tlenu i nic więcej do zaoferowania.

Tak więc co znajduje się w cukrze?

Mówiąc o nim najczęściej mamy na myśli mieszaninę glukozy i fruktozy (monosacharydy) znane jako cukry proste. Główną różnicą między glukozą i fruktozą jest sposób w jaki nasz organizm je przetrawia. Cukry proste mogą być połączone i tworzyć bardziej złożone cukry, takie jak disacharydy, które stanowią połowę stężenia glukozy i pół fruktozy. Mówiąc o syropie kukurydzianym mamy na myśli 55 procentową zawartość fruktozy i 45 procentową zawartość glukozy. To samo dotyczy słodzików wykonanych z sukralozy, która jest pochodną sacharozy.

miód
© Photogenica

Wszędzie jak widać cukier występuje jako glukoza, fruktoza czy sacharoza. A jak to jest z naturalnymi produktami? Niektórzy preferują syrop z agawy, jako zastępca cukru, jednak problem jest taki, że syrop z agawy jest wysoko przetworzony i zazwyczaj ma około 80 procent fruktozy. Niestety produkt końcowy po przetworzeniu nie przypomina oryginalnej agawy. W takim razie czy na rynku nie ma dostępnego zdrowego cukru? Ależ oczywiście, że jest! Ukrywa się on w miodzie, który ma zawartość 53 procent fruktozy, jednak jest całkowicie naturalny i ma wiele korzyści zdrowotnych, więc spokojnie możemy go używać jako naturalny słodzik do kawy czy herbaty. Jeszcze jedynym zdrowym cukrem, który możemy spotkać w sklepie jest stewia.

Stewia to bardzo słodkie zioło pochodzące z liści południowoamerykańskiej rośliny zwanej stewią, która jest całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu.

cukier w pożywieniu
© Photogenica

Czy jest jakaś bezpieczna granica ile cukru możemy spożywać?

Myślę, że nie ma bezpiecznej granicy ilości przetwarzanego cukru przez nasz organizm. Naturalne cukry zawarte w owocach i warzywach są równoważone przez błonnik, witaminy, enzymy i inne naturalne substancje, które pomagają trawić cukier. Niestety w dzisiejszym świecie nie da się ominąć produktów, w których występuje przetworzony cukier, a jego nadmiar może powodować problemy z wątrobą, która przekształca fruktozę w tłuszcz. Cukier szkodliwie działa również na poziom cholesterolu we krwi, dlatego nie jest zalecany osobom mającym problem z układem limfatycznym. Oczywiście osoby będące na diecie nie powinny spożywać cukru, ponieważ wspomaga apetyt i chęć podjadania.

Podsumowując cukier jest obecny w każdym produkcie spożywczym, który znajduje się w naszym domu. Oczywiście możemy ograniczyć cukier nie słodząc herbaty czy kawy, jednak nigdy nie pozbędziemy się cukru w stu procentach. Najzdrowszym rozwiązaniem będzie zjadanie dużej ilości warzyw i owoców, które zawierają naturalny cukier, nie będący przeszkodą dla naszego organizmu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas