Szpinak – skuś się na zielone spaghetti i zapiekankę

article cover
123RF/PICSEL

Szpinak – skuś się na zielone spaghetti i zapiekankę

Zapiekanka szpinakowa Składniki: - 250 g szpinaku; - 300 g makaronu, rurki; - 150 g sera pleśniowego typu lazur; - 100 g sera mozarella; - mała śmietana 18proc; - 2 ząbki czosnku; - słodka papryka; - gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Sposób przygotowania: Świeży szpinak gotujemy, aż zmięknie, rozmrożony podsmażamy na dużej patelni. Odsączamy wodę, a do ciepłego szpinaku dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy. Utrzymując mały ogień i mieszając, czekamy, aż ser się roztopi. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i trzy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu układamy plastry sera mozarella i kawałki słodkiej papryki. Wkładamy do piekarnika na kwadrans, w temperaturze 220 stopni. Ewa Koza, mamsmak.com
Zapiekanka szpinakowa Składniki: - 250 g szpinaku; - 300 g makaronu, rurki; - 150 g sera pleśniowego typu lazur; - 100 g sera mozarella; - mała śmietana 18proc; - 2 ząbki czosnku; - słodka papryka; - gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Sposób przygotowania: Świeży szpinak gotujemy, aż zmięknie, rozmrożony podsmażamy na dużej patelni. Odsączamy wodę, a do ciepłego szpinaku dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy. Utrzymując mały ogień i mieszając, czekamy, aż ser się roztopi. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i trzy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu układamy plastry sera mozarella i kawałki słodkiej papryki. Wkładamy do piekarnika na kwadrans, w temperaturze 220 stopni. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Zielone spaghetti Składniki: - 250 g szpinaku; - 300 g makaronu, najlepsze będą grube nitki; - 200 g śmietany 18proc.; - duża cebula; - 4 ząbki czosnku; - garść pomidorków koktajlowych; - olej rzepakowy; - sól i pieprz. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy krótko, by był lekko twardy. Na odrobinie oleju rzepakowego podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i drobniuteńko posikany czosnek. Szpinak płuczemy, osuszamy i rwąc na cząstki wrzucamy na patelnię (ewentualnie zastępujemy go rozmrożonym). Dusimy około 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dodajemy śmietanę i przyprawy, mieszamy z makaronem i gotowe. Po rozłożeniu na talerze każdą porcję ozdabiamy przekrojonymi na połówki lub ćwiartki pomidorkami.
Zielone spaghetti Składniki: - 250 g szpinaku; - 300 g makaronu, najlepsze będą grube nitki; - 200 g śmietany 18proc.; - duża cebula; - 4 ząbki czosnku; - garść pomidorków koktajlowych; - olej rzepakowy; - sól i pieprz. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy krótko, by był lekko twardy. Na odrobinie oleju rzepakowego podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i drobniuteńko posikany czosnek. Szpinak płuczemy, osuszamy i rwąc na cząstki wrzucamy na patelnię (ewentualnie zastępujemy go rozmrożonym). Dusimy około 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dodajemy śmietanę i przyprawy, mieszamy z makaronem i gotowe. Po rozłożeniu na talerze każdą porcję ozdabiamy przekrojonymi na połówki lub ćwiartki pomidorkami. 123RF/PICSEL
Chlorofil odkwasza Chlorofil sprzyja też odkwaszeniu organizmu, a równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. Ma zdolność neutralizowania nieświeżego oddechu, którego źródłem są nierzadko problemy trawienne i zakwaszenie organizmu. Stymuluje też układ immunologiczny i aktywizuje do pracy jelita. Niweluje działanie wolnych rodników chroniąc nas przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.
Chlorofil odkwasza Chlorofil sprzyja też odkwaszeniu organizmu, a równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. Ma zdolność neutralizowania nieświeżego oddechu, którego źródłem są nierzadko problemy trawienne i zakwaszenie organizmu. Stymuluje też układ immunologiczny i aktywizuje do pracy jelita. Niweluje działanie wolnych rodników chroniąc nas przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. 123RF/PICSEL
Graj w zielone – dotlenisz organizm Jedząc zielone warzywa, w tym szpinak, intensyfikujemy wytwarzanie tlenu i lepsze dotlenienie każdej komórki ciała. Ma to ogromne znaczenie dla oczyszczenia organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Patogeny nie rozwijają się w środowisku bogatym w tlen, ten z kolei sprzyja bakteriom niezbędnych do życia i dobrego funkcjonowania całego organizmu.
Graj w zielone – dotlenisz organizm Jedząc zielone warzywa, w tym szpinak, intensyfikujemy wytwarzanie tlenu i lepsze dotlenienie każdej komórki ciała. Ma to ogromne znaczenie dla oczyszczenia organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Patogeny nie rozwijają się w środowisku bogatym w tlen, ten z kolei sprzyja bakteriom niezbędnych do życia i dobrego funkcjonowania całego organizmu. 123RF/PICSEL
Szpinak jest niezwykle cennym warzywem, które warto włączyć do jadłospisu. W sezonie – postaw na świeży, gdy jest już nieosiągalny, zastąp go mrożonym. Zielone akcenty w kuchni to duże dawki chlorofilu, barwnika, który jest jednocześnie silnym antyoksydantem. Chlorofil sprzyja całkowitej detoksykacji organizmu.
Szpinak jest niezwykle cennym warzywem, które warto włączyć do jadłospisu. W sezonie – postaw na świeży, gdy jest już nieosiągalny, zastąp go mrożonym. Zielone akcenty w kuchni to duże dawki chlorofilu, barwnika, który jest jednocześnie silnym antyoksydantem. Chlorofil sprzyja całkowitej detoksykacji organizmu. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?