Szpinak w roli główniej
Dobrze nabrać nawyku włączania warzyw do każdego zjadanego posiłku. Będziemy mieć z tego wiele korzyści dla zdrowia. Jedną z najcenniejszych opcji jest szpinak. Wartościowe odżywczo warzywo, jednocześnie nienachalne w smaku i łatwo komponujące się z wieloma produktami.
Beta-karoten, witamina K i cholina
Szpinak uprawiany jest na całym świecie. Jego liście są wyjątkowo bogate w wartości odżywcze. Są źródłem beta-karotenu, który jest niezbędny dla dobrej kondycji skóry, włosów, wzmacnia system immunologiczny i korzystnie wpływa na procesy metaboliczne.
Jedząc szpinak pozyskamy cenną witaminę K, nierozpuszczalną w tłuszczach witaminę, która uszczelnia naczynia krwionośne i ma działanie przeciwkrwotoczne. Witamina K wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ma korzystny wpływ na mikroflorę bakteryjną naszych jelit, a tym samym odporność. Szpinak jest źródłem choliny, która zapobiega i likwiduje otłuszczenie wątroby i reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie.
Spinacyna i chlorofil
Warzywo ma silne działanie alkaliczne, pomaga dbać o równowagę kwasowo-zasadową, która jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. Szpinak zawiera spinacynę, dzięki której ma silne działanie krwiotwórcze. Jego liście to prawdziwe bogactwo chlorofilu, zielonego barwnika roślin, którego budowa jest niemal tożsama z ludzką krwinką czerwoną, stąd nazywany bywa zieloną krwią. Chlorofil sprzyja detoksykacji organizmu, intensyfikuje wytwarzanie tlenu i lepsze dotlenienie każdej komórki ciała. Przyspiesza usuwanie toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych z organizmu, te bowiem nie rozwijają się w środowisku bogatym w tlen. Po raz kolejny przyczynia się do wzmocnienia systemu immunologicznego.
Sałatka ze szpinakiem
Potrzebne będą: flet z piersi indyka (250 gramów dla dwóch osób), dwie-trzy garści szpinaku, średniej wielkości owoc granatu, olej rzepakowy, sok z połówki cytryny, ziele tymianku. Mięso myjemy i kroimy na małe niedbałe kawałki. Podsmażamy na oleju rzepakowym. Szpinak myjemy i pozostawiamy do odsączenia. Obieramy owoc granatu delikatnie wyjmując jego ziarenka. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, mieszamy, obsypujemy tymiankiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Szpinak możemy delikatnie poddusić, ale najwięcej wartości odżywczych uzyskamy serwując go na surowo. Sałatkę podajemy z dobrej jakości pieczywem. To tylko jedna z tysiąca opcji serwowania szpinaku. Warzywo doskonale komponuje się z serami, mięsem, nadaje do przyrządzania świeżych soków, a także farszu do naleśników i pierogów. Z powodzeniem możemy go używać do kanapek, jako alternatywę dla sałaty.
Komu nie będzie służył?
Mimo, że tak cenny odżywczo, szpinak nie dla każdego będzie korzystny. Nie powinny spożywać go osoby z poważnymi dolegliwościami ze strony wątroby, artretyzmem, reumatyzmem i dolegliwościami ze strony nerek z powodu nadmiaru szczawianów wapnia i potasu.
Ewa Koza, mamsmak.com