Tajemna moc owoców noni
Każdy chciałby żyć bez chorób, przemęczenia i stresu. Szukając naturalnych produktów, które pomogą wyleczyć nam rozmaite przypadłości, natkniemy się na tajemnicze owoce Noni, które ponoć pomagają każdemu...
Gwiazdy Hollywood ogarnięte manią odmładzania i bycia zawsze w dobrej kondycji już dawno odkryły sekret owoców Noni. Sok pochodzący z tych roślin piją Madonna, Jennifer Lopez, czy Tom Cruise. Jednak same owoce były spożywane już wieki temu przez mieszkańców tropikalnych wysp Pacyfiku, o czym świadczyć mogą wzmianki w pismach sanskryckich sprzed 6000 lat.
Drzewo Noni liczy sobie jednak wiele odmian- niektóre źródła podają, że istnieje nawet 4500 gatunków tych wiecznie zielonych drzew. Najbogatsze w lecznicze składniki drzewa rosną na wyspie Tahiti na Francuskiej Polinezji. Ponieważ Noni osiągają od 3 do 7 metrów, mają ciemnozielone liście i bujne białe kwiaty o pięknym zapachu, są uznawane za jedne z najbardziej popularnych roślin ozdobnych, które często można spotkać w hawajskich ogrodach. Co ciekawe, drzewo to znane jest ze swej długowieczności i sporej odporności na suszę czy słoną wodę morską. Noni często można też spotkać w pobliżu wulkanów, skąd drzewo czerpie odżywcze składniki mineralne zawarte w glebie. Jednak właśnie wyjątkowa odporność na trudne warunki bytowe sprawiła, że kult wobec tajemniczej rośliny narastał przez wieki...
Noni rodzi cały czas - na drzewie lub krzaku znajdujemy o każdej porze roku zarówno kwiaty jak i owoce, które mogą być zbierane nawet kilkanaście razy w roku. W pierwszej fazie owoce są zielone, eliptyczne. Gdy dojrzewają stają się coraz bardziej jasne, a w ostatniej fazie nabierają żółtawego koloru. Niedojrzałe lub pół dojrzałe owoce można jeść na surowo, wysuszone lub ugotowane. Dojrzałe - długości 4-12 cm charakteryzują się gorzkim, bardzo nieprzyjemnym smakiem i przykrym zapachem, jednak właśnie wtedy zawierają bardzo dużą ilość składników witalnych, są nietrujące i lekkostrawne. To z nich otrzymywany jest sok. Tuż po wyciśnięciu zawiera on najwięcej dobroczynnych składników odżywczych i wpływa na organizm człowieka z zadziwiającą siłą...
Kult drzewa Noni, jaki roztaczali pierwotni mieszkańcy tropikalnych wysp przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Plemienni szamani wiedzieli, że sok z owoców Noni daje siłę, chroni przed chorobami, a także poprawia nastrój. Łódź załadowana tajemniczymi owocami była obowiązkowym ekwipunkiem każdej wyprawy, której celem było założenie nowej osady. Nic dziwnego więc, że gdy mieszkańcy Europy, którzy podbijali nowe wyspy czy kontynenty usłyszeli o magicznych owocach, które dają młodość i siłę, nie przeoczyli tej informacji. I tak w 1963 roku naukowiec Oskar Levand wykazał skuteczność polinezyjskich owoców w zwalczaniu wielu niebezpiecznych pasożytów. Kolejne wyniki badań lekarzy i naukowców udowodniły, że owoce Noni posiadają ponad 200 cennych składników m.in. enzymy, aminokwasy, węglowodany, które skutecznie wspomagają leczenie większości chorób, usuwają toksyny i pasożyty, a także oczyszczają organizm, regenerują go i wzmacniają.
Sok z owoców Noni doskonale pomaga w oczyszczeniu całego organizmu z toksyn. Nawet krótka detoksykacja z wykorzystaniem soku może przynieść doskonałe efekty. Sok z Noni wzmacnia organizm dodając energii życiowej. Wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i trawiennego. Dzięki licznym enzymom wspiera pracę serca i całego układu krwionośnego. Znacznie poprawia stan ciśnienia. Wreszcie polepsza kondycję skóry, i dlatego właśnie stał się ulubionym "źródłem młodości" hollywoodzkich gwiazd.
Ale to nie wszystko! Sok z owoców Noni poprawia też kondycję psychiczną osób, które regularnie go spożywają. Dzięki niemu depresje, stany lękowe czy uzależnienie od alkoholu bądź innych środków są łatwiejsze do wyleczenia. Nic dziwnego, że preparat od dawna jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę, stwardnienie rozsiane, depresję oraz pomocniczo przy częstych i trudnych do wyleczenia infekcjach czy wzmacniająco po chemioterapii.
Sok z owoców Noni jest od kilku lat dostępny w Polsce. Niestety, często sprzedawcy oferują nam produkt, który został poprzednio pasteryzowany lub w inny sposób przetworzony, a to znacznie osłabia jego działanie. Podczas wszystkich procesów konserwujących sok Noni, ma bowiem miejsce niszczenie niektórych enzymów. Dlatego ważne jest, byśmy nabywali produkt w pełni naturalny, którego idealnym sposobem na konserwację jest chłodzenie. Sok z Noni po otwarciu również przechowujemy w lodówce- inaczej ten kosztowny specyfik (cena waha się od 70 do 300 złotych!) szybko straci swe drogocenne właściwości...