Takiego śniadania lepiej unikaj. Źle wpływa na twój mózg
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Podczas gdy wielu dietetyków podkreśla jego rolę w naszej diecie, to warto także zwrócić uwagę na to, co dokładnie jemy rano.
Okazuje się, że nie każdy produkt nadaje się na śniadanie. Przynajmniej jeśli patrzymy na wpływ pierwszego posiłku w ciągu dnia na nasze zdrowie.
Ekipa australijskich badaczy z Macquarie University w Sydney dowiodła, że niektóre dania negatywnie oddziaływują na pracę ludzkiego mózgu, a także metabolizm. Ten wpływ jest szczególnie silny, jeśli na taki posiłek zdecydujemy się zaraz po przebudzeniu.
Naukowcy przeprowadzili badania na grupie ponad 1000 dorosłych osób. Zostali oni podzieleni na trzy zespoły. Przez kilka dni badani jedli konkretne produkty na śniadanie.
Pierwszy zespół jadł mało zdrowy zestaw składający się z tak popularnych na całym świecie tostów i koktajlu czekoladowego. Dodatkowo śniadanie było dość obfite.
Pozostałe dwie grupy miały jeść zdrowsze produkty i mniejsze porcje.
Zanim uczestnicy przystąpili do eksperymentu, poproszono ich o rozwiązanie testu, badającego ich pamięć oraz zdolność uczenia się. Taki sam test wykonali na końcu.
Naukowcy po przeanalizowaniu wyników testów zauważyli, iż osoby spożywające słodko — tłuste, obfite śniadania miały gorsze noty, niż pozostali.
W raporcie z badań przeczytać można wniosek o tym, że niezdrowe śniadanie, takie jak zestaw tosty i koktajl czekoladowy, podnosi stężenie cukru we krwi. Tym samym obniża wydajność mózgu i spowalnia jego pracę. Tłusty posiłek z kolei sprawia, że jesteśmy ociężali, także jeśli chodzi o sprawność umysłową.
Jeśli zależy wam na tym, aby śniadanie pomagało w ciągu całego dnia i realnie dało energię do działania, warto zwrócić uwagę na to, co wchodzi w jego skład.
Przeczytaj także: