Tapioka: Poprawia trawienie, zapobiega cukrzycy i chorobie Alzheimera
Duża popularność tapioki nie powinna być dla nikogo zaskoczeniem. Unikalna kompozycja zawartych w niej witamin, minerałów oraz substancji odżywczych - w tym przede wszystkim dietetycznego błonnika, białka, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, żelaza, manganu, wapnia, miedzi oraz selenu - sprawia, że wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Poprawia trawienie i krążenie oraz zwiększa produkcję czerwonych krwinek, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega cukrzycy oraz minimalizuje ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Ponadto chroni nasze serce i kości oraz utrzymuje prawidłową równowagę płynów w organizmie. Do tej okazałej listy dołączyć należy fakt, że nie zawiera glutenu, co sprawia, że śmiało mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię.
Tapioka to produkt skrobiowy, a konkretnie gatunek kaszy wytwarzanej z mączki, która jest pozyskiwana z bulw manioku jadalnego. Ten ostatni największą popularnością cieszy się wśród mieszkańców krajów Ameryki Południowej oraz Azji, którzy uczynili z niej kluczowy składnik swojego codziennego jadłospisu.
Poza bogactwem witamin, minerałów oraz substancji odżywczych - białka, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, żelaza, manganu, wapnia, miedzi oraz selenu - największym walorem tapioki jest to, że nie zawiera ona glutenu. Bez obaw mogą ją zatem włączać do swojej diety osoby chore na celiakię. Równie popularna jest wśród miłośników diety wegetariańskiej.
Co ciekawe, wysoka zawartość węglowodanów (szklanka tapioki to 45 procent dziennego zapotrzebowania na węglowodany) sprawia, że tapioka jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą w całkowicie zdrowy sposób przybrać na wadze.
Jedną z najczęściej wymienianych zalet tapioki jest oczywiście wysoka zawartość - niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka - żelaza. Dzięki niemu możemy zwiększyć ilość czerwonych krwinek, a tym samym w całkowicie naturalny sposób zapobiegać anemii oraz wzmocnić pracę układu odpornościowego.
Tapioka a trawienie
Jednym z bonusów tapioki jest bogactwo błonnika zapewniającego prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga on między innymi pozbyć się problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, zaparcia czy ból brzucha różnego pochodzenia, a na dodatek minimalizuje ryzyko rozwoju poważnych chorób, w tym nowotworu jelita grubego.
Wysoka zawartość białka
Wysoka zawartość białka - które jest w stanie zastąpić to pochodzące z mięsa, ryb czy produktów mlecznych - sprawia, że tapioka idealnie nadaje się dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Zalecana jest także osobom regularnie uprawiającym sport. Włączając ją do do diety dbamy o prawidłową pracę mięśni.
Tapioka a wady wrodzone u niemowląt
Tapioka zawiera znaczne ilości witamin z grupy B, w tym kwas foliowy, który jest bezpośrednio związany ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia wad wrodzonych u niemowląt.
Gęstość mineralna kości tracona jest wraz z wiekiem, dlatego tak ważne jest włączenie do diety produktów bogatych w wapń oraz witaminę K. Tapioka minimalizuje między innymi ryzyko rozwoju osteoporozy, czyli choroby zwyrodnieniowej kości, na którą szczególnie narażone są osoby po menopauzie.
Tapioka a zdrowie psychiczne
Bogactwo witaminy K sprawia, że tapioka przyczynia się do polepszenia zdrowia psychicznego. Przeprowadzone badania wskazują, że może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Tapioka a ciśnienie krwi
Obecny w tapioce potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Rozszerza naczynia, dzięki czemu zmniejsza się naprężenie w układzie sercowo-naczyniowym, a ponadto zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz tworzenia się niebezpiecznych zakrzepów. Zapewnia też utrzymanie prawidłowej ilości płynów w organizmie.
Tapioka, czyli dodatkowy zastrzyk energii
Jedząc tapiokę uzyskamy znacznie więcej zdrowej energii niż wybierając tak zwane fast foody, które dostarczą nam jedynie pustych węglowodanów i niezdrowych tłuszczy nasyconych, a co więcej mogą zwiększyć poziom złego cholesterolu.