Reklama

Tapioka: Urozmaicamy jadłospis

Tapioka jest produktem skrobiowym uzyskiwaną z manioku. W krajach Ameryki Południowej i Afryki ta, dla nas egzotyczna, roślina jest podstawą żywienia. Spożycie manioku jest tam równie częste jak u nas ziemniaków. Warto zainteresować się zwłaszcza uzyskiwaną z niego kaszą: jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i nie uczula.

Może być z powodzeniem stosowana w jadłospisie dzieci, osób w podeszłym wieku i rekonwalescentów. Trzeba wiedzieć, że bulwy manioku jadalnego mogą być spożywane wyłącznie po ugotowaniu, surowe są trujące. Po wysuszeniu natomiast otrzymuje się z nich mąkę skrobiową, z której wypiekany jest chleb czy placki. W Polsce największą popularnością cieszy się tapioka.

Bezpieczna, nie uczula 

Tapioka występuje w postaci perłowych kulek, płatków i mąki. Jest produktem bezglutenowym: zaleca się jej spożywanie osobom z celiakią, alergią na to białko i innymi alergiami pokarmowymi. Rekomendowana jest dla osób o wrażliwym żołądku, skłonności do wrzodów i niestrawności.

Reklama

W chorobach metabolicznych

W skład tapioki wchodzą głównie węglowodany. Białka, tłuszcze, błonnik, witaminy i składniki mineralne obecne są w śladowych ilościach. Tapioka jest dobrym źródłem skrobi opornej, która wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Rekomendowana jest dla osób borykających się z chorobami metabolicznymi, w tym nawet chorobą Leśniowskiego-Crohna. Powinna być obecna w jadłospisie pacjentów obciążonych cukrzycą typu II.

Choć zawiera głównie węglowodany (blisko 90 gramów na 100 gramów produktu), większość stanowią węglowodany złożone, cukry proste to zaledwie trzy gramy na sto gramów tapioki. Jej spożywanie nie będzie więc powodowało gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Tapioka jest wdzięcznym dodatkiem do deserów, które serwować można również diabetykom.

Jak ją podawać?

Tapiokę w postaci kuleczek przed spożyciem trzeba poddać obróbce termicznej. Po ugotowaniu kuleczki  pęcznieją i stają się przezroczyste: wtedy są gotowe do zjedzenia. Często wykorzystuje się je do zagęszczenia zup i sosów. Nie są nachalne, a wręcz neutralne w smaku, więc mogą być stosowane w niezliczonej ilości dań. Tapioka może być zamiennikiem każdej innej kaszy w daniach serwowanych z mięsem czy sałatkach. W Ameryce Południowej jest bazą naleśników, racuchów, omletów, musów i galaretek owocowych czy budyniu.


Bubble tea

Tapioka to też podstawowy produkt do wyrobu buble tea, popularnego w USA, Kanadzie i krajach azjatyckich napoju herbacianego. Idea bąbelkowej herbaty powstała najprawdopodobniej w jednej z tajwańskich herbaciarni. Urozmaicenie  tradycyjnej herbaty o mleko, kulki tapioki i kostki lodu miało na celu zachęcenie do jej spożycia dzieci i młodzież. Śmiało sięgajmy po nowe produkty. Testujmy nowe połączenia i smaki.

Ewa Koza, mamsmak.com  


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy