Te osoby poważnie cierpią po spożyciu cebuli. Sprawdź, czy się do nich zaliczasz
Tego warzywa prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Cebula już w niewielkich ilościach jest w stanie poprawić smak większości wytrawnych potraw, a niektórzy uważają ją nawet za nasze warzywo narodowe. Z właściwości leczniczych cebuli korzystali już nasi przodkowie – syrop z niej przyrządzany do dziś w wielu domach stanowi sprawdzone remedium na kaszel. Jednak każdy kij ma dwa końce, a każda cebula posiada również ciemną stronę. Kto nie powinien jej jeść, by nie narażać się na przykre dolegliwości?
- Lista przepisów kulinarnych uwzględniających cebulę wydaje się nie mieć końca.
- Warzywo słynie nie tylko z wyrazistego smaku, ale także dobroczynnego działania na organizm - zwłaszcza w kontekście zwalczania przeziębienia.
- Niestety, zdarzają się okoliczności, w których jedzenie cebuli może nasilać bolesne objawy chorobowe.
Wyrazisty i ostry smak warzywa wynika z obecności związków siarki w jej składzie. To właśnie one decydują o antybakteryjnych właściwościach cebuli. Na liście dobroczynnych substancji nie brakuje też przeciwutleniaczy, witaminy A, C, E oraz z grupy B. Łatwo dostępny produkt to skarbnica magnezu, żelaza, fosforu, cynku, selenu i krzemu.
Taka zdrowotna mieszanka przekłada się na walory zdrowotne cebuli, wśród których wymienić można:
- działanie przeciwzakrzepowe i antynowotworowe,
- obniżanie poziomu złego cholesterolu,
- walkę z nadciśnieniem,
- łagodzenie objawów reumatyzmu i artretyzmu,
- wzmocnienie odporności.
Nie dla nich chleb razowy, soki czy kawa. Przykre dolegliwości ciągną się miesiącami
Przygotowanie smacznego posiłku, którego składnikiem jest cebula, nawet największego twardziela może doprowadzić do płaczu. Podczas krojenia warzywa uwalniamy substancje zawarte w jej warstwach. Dochodzi wtedy do reakcji chemicznych, których skutkiem jest tworzenie się gazu zawierającego siarkę. Działa na oczy drażniąco, a łzy cieknące po policzku stanowią reakcję obronną organizmu, poprzez którą ciało chce oddalić od siebie niepożądane substancje.
Podrażnienia mogą dotyczyć nie tylko oczu - spożywanie warzywa (zwłaszcza w dużych ilościach) nie jest dozwolone dla każdego. Przestawiamy listę osób, które powinny unikać cebuli.
Lista produktów, które szkodzą trzustce. Po takiej uczcie jest wykończona
Zwykle nie kojarzy się ona jako silny alergen, który wpływa negatywnie na stan zdrowia dużej liczby ludzi. Przecież cebulę można dodać do niemal wszystkiego, a w polskich kulinariach wydaje się niezastąpiona. Jeśli jednak po spożyciu cebuli pojawia się świąd skóry, wysypka i intensywne łzawienie oczu, prawdopodobnie doszło do reakcji alergicznej.
Ten, kto choć raz miał nieprzyjemność poczuć charakterystyczne palenie w przełyku, doskonale zdaje sobie sprawę, jak bolesne i obniżające komfort życia jest to doznanie. Jedzenie cebuli nie jest wskazane dla osób zmagających się z chorobą refluksową. Schorzenie polega na gwałtownym cofaniu się kwasu żołądkowego do przełyku, co skutkuje podrażnieniem błony śluzowej. Substancje, które zawiera cebula, mogą potęgować przykre doświadczenia.
Osoby o wrażliwym układzie pokarmowym po skosztowaniu cebuli często uskarżają się na ból brzucha, wzdęcia, biegunki i zaparcia. Szczególną ostrożność muszą zachować pacjenci dotknięci zespołem jelita drażliwego (IBS). Odpowiednio zbilansowana dieta jest w tym przypadku kluczowa. Unikać więc trzeba produktów, które mogą prowadzić do zaburzenia ruchu jelit i skurczów. Cebula w tym przypadku ląduje na liście produktów zakazanych.
Wspomniane zostały przeciwzakrzepowe właściwości cebuli. W pierwszym odruchu można uznać to wyłącznie za zaletę. Nie należy jednak przesadzać z optymizmem. W sytuacji, gdy już przyjmujemy specjalistyczne leki, jedzenie cebuli lepiej ograniczyć do minimum.
Nadmiar cebuli w diecie szkodzi również w przypadku schorzeń wątroby i nerek, a także niewydolności serca.
Jeśli nie mamy przeciwwskazań do całkowitego wykluczenia warzywa z jadłospisu, powinniśmy skupić się na tym, w jakiej formie jest ona najbezpieczniejsza. Zaleca się jedzenie cebuli gotowanej lub duszonej. Najbardziej obciążające dla organizmu jest spożywanie warzywa w formie surowej i smażonej.
Polecamy:
Zapomnij o herbacie z cytryną na przeziębienie! To najgorsze połączenie
Jak schudnąć po czterdziestce? Kluczowych jest kilka produktów