Jak schudnąć po czterdziestce? Kluczowych jest kilka produktów

Po czterdziestym roku życia należy starannie układać jadłospis
Po czterdziestym roku życia należy starannie układać jadłospis123RF/PICSEL

Wolniejszy metabolizm - mniej kalorii, wyższa wartość odżywcza

  • łatwo przyswajalne białko,
  • węglowodany złożone,
  • dobrej jakości, nienasycone kwasy tłuszczowe.
"Na zdrowie": Wiśnie i czereśnie. Wiele łączy i dzieli, oba owoce warte grzechuPOLSAT GOInteria.tv

Po pierwsze mądre odżywianie, dopiero potem odchudzanie

Z czego zrezygnować?

Cukier, sól, fast foody, potrawy smażone - po czterdziestce warto wyeliminować je z diety
Cukier, sól, fast foody, potrawy smażone - po czterdziestce warto wyeliminować je z diety123RF/PICSEL
  • słodycze,
  • wyroby cukiernicze,
  • dosładzane napoje gazowane (rezygnujemy też z dosładzania kawy, herbaty i innych płynów),
  • produkty typu fast food, jako skoncentrowaną dawkę kalorii o niskiej wartości odżywczej, wysokiej zawartości soli, tłuszczów trans i konserwantów,
  • wysokoprzetworzone słone przekąski, takie jak chipsy, nachosy, krakersy, paluszki,
  • produkty wysokoprzetworzone, czyli takie, które wystarczy podgrzać i są gotowe do zjedzenia,
  • alkohol (jest wysokokaloryczny!).

Co wyeliminować, ewentualnie ograniczyć po 40. roku życia?

  • pierogi, kluski śląskie, kopytka i inne mączne przysmaki kuchni polskiej,
  • sosy mięsne i grzybowe,
  • czerwone mięso,
  • naleśniki, krokiety i inne smażone produkty.

Co włączyć do jadłospisu?

Zbyt szybkie odchudzanie może skutkować efektem jo-jo
Zbyt szybkie odchudzanie może skutkować efektem jo-jo123RF/PICSEL
  • świeże warzywa i owoce - zawsze z przewagą tych pierwszych, gdyż owoce są źródłem fruktozy, która jest cukrem prostym i, zwłaszcza w trakcie odchudzania, powinny być zjadane z umiarem,
  • kiszonki i kiełki,
  • produkty z pełnego ziarna - dobrej jakości pieczywo i makarony (w rozsądnych ilościach),
  • tłuste ryby morskie, które są źródłem łatwo przyswajalnego białka i najbardziej pożądanych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,
  • fasolę, groch, bób, soczewicę i ciecierzycę jako najlepsze roślinne źródła białka,
  • chudy nabiał i ryby, jako źródła łatwo przyswajalnego białka,
  • orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane i dobrej jakości tłoczone na zimno oleje roślinne - jako najlepsze źródła zdrowych tłuszczów,
  • fermentowane produkty mleczne - są mniej obciążające dla układu pokarmowego niż mleko, obfitują w wapń i mają korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy

15 nawyków, które pomogą schudnąć po 40. roku życia

Zobacz również: