Tłuste produkty, które możesz jeść każdego dnia

article cover

Tłuste produkty, które możesz jeść każdego dnia

Tłuszcze dzielą się na nasycone – niekoniecznie pożądane w diecie i cenne nienasycone (jednonienasycone i wielonienasycone). Występują one w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego i są niezastąpionym składnikiem pokarmu dla ludzi. Często bywa, że rezygnujemy z nich całkowicie myśląc, że dzięki temu doprowadzimy do redukcji masy ciała. Tymczasem dieta niskotłuszczowa jest wręcz szkodliwa. Tłuszcze o wysokiej jakości odżywczej wspierają m.in. działanie systemu nerwowego, obniżają poziom cholesterolu i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Szczególnie istotną funkcją jest ich uczestnictwo w procesie przyswajania witamin A, D, E, K. Wyłączając je całkowicie z diety możemy sobie jedynie zaszkodzić. Warto jednak pamiętać, by wybierać te zdrowe – wielonienasycone. Które produkty zatem bez obaw możemy wprowadzić do codziennego jadłospisu? Masło nie cieszy się zbyt dużą popularnością u osób dbających o linię. Faktem jest, że zawiera duże ilości tłuszczu, ale jeśli nie jesteś weganinem, nie rezygnuj z niego całkowicie. Zawiera mnóstwo witamin – witamina A korzystnie wpływająca na wygląd włosów, paznokci i skóry, natomiast witamina D zawarta w maśle zapobiega zmiękczaniu kości i wzmacnia odporność. Spożywanie niewielkich ilości masła może również chronić przed cukrzycą. Najzdrowsze jest klarowane (ghee), które nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i może być spożywane przez osoby uczulone na produkty mleczne.
Tłuszcze dzielą się na nasycone – niekoniecznie pożądane w diecie i cenne nienasycone (jednonienasycone i wielonienasycone). Występują one w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego i są niezastąpionym składnikiem pokarmu dla ludzi. Często bywa, że rezygnujemy z nich całkowicie myśląc, że dzięki temu doprowadzimy do redukcji masy ciała. Tymczasem dieta niskotłuszczowa jest wręcz szkodliwa. Tłuszcze o wysokiej jakości odżywczej wspierają m.in. działanie systemu nerwowego, obniżają poziom cholesterolu i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Szczególnie istotną funkcją jest ich uczestnictwo w procesie przyswajania witamin A, D, E, K. Wyłączając je całkowicie z diety możemy sobie jedynie zaszkodzić. Warto jednak pamiętać, by wybierać te zdrowe – wielonienasycone. Które produkty zatem bez obaw możemy wprowadzić do codziennego jadłospisu? Masło nie cieszy się zbyt dużą popularnością u osób dbających o linię. Faktem jest, że zawiera duże ilości tłuszczu, ale jeśli nie jesteś weganinem, nie rezygnuj z niego całkowicie. Zawiera mnóstwo witamin – witamina A korzystnie wpływająca na wygląd włosów, paznokci i skóry, natomiast witamina D zawarta w maśle zapobiega zmiękczaniu kości i wzmacnia odporność. Spożywanie niewielkich ilości masła może również chronić przed cukrzycą. Najzdrowsze jest klarowane (ghee), które nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i może być spożywane przez osoby uczulone na produkty mleczne.
Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda, mają dużo kalorii, ale jedzone w niewielkich ilościach, świetnie działają na mózg i zmniejszają ryzyko chorób serca. Są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Naukowcy z University of Scranton z USA na podstawie przeprowadzonych badań dowiedli, że najzdrowsze są orzechy włoskie – zawierają najwięcej sprzyjających sercu antyoksydantów. Dodaj garść ulubionych orzechów do owsianki, sałatki lub zabierz do pracy jako przekąskę. Od takiej ilości na pewno nie przytyjesz!
Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda, mają dużo kalorii, ale jedzone w niewielkich ilościach, świetnie działają na mózg i zmniejszają ryzyko chorób serca. Są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Naukowcy z University of Scranton z USA na podstawie przeprowadzonych badań dowiedli, że najzdrowsze są orzechy włoskie – zawierają najwięcej sprzyjających sercu antyoksydantów. Dodaj garść ulubionych orzechów do owsianki, sałatki lub zabierz do pracy jako przekąskę. Od takiej ilości na pewno nie przytyjesz!
Lubisz jadać sałatki? Zamiast kalorycznego sosu na bazie majonezu, dodaj oliwę z oliwek z cytryną i przyprawami. Ten rodzaj tłuszczu pomoże przyswoić karotenoidy, czyli związki odżywcze obecne w warzywach. Pamiętaj jednak, by oliwy używać w rozsądnych ilościach.
Lubisz jadać sałatki? Zamiast kalorycznego sosu na bazie majonezu, dodaj oliwę z oliwek z cytryną i przyprawami. Ten rodzaj tłuszczu pomoże przyswoić karotenoidy, czyli związki odżywcze obecne w warzywach. Pamiętaj jednak, by oliwy używać w rozsądnych ilościach.
Mimo, iż głównym składnikiem awokado są tłuszcze, owoc ten wspomaga odchudzanie. Udowodniono, że regularne spożywanie awokado poprawia metabolizm, a także zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i choroby Alzheimera. Usprawnia też pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Możemy przyrządzić go na wiele sposobów – jako dodatek do sałatek, zapiekanek, kanapek, koktajli, a nawet lodów.
Mimo, iż głównym składnikiem awokado są tłuszcze, owoc ten wspomaga odchudzanie. Udowodniono, że regularne spożywanie awokado poprawia metabolizm, a także zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i choroby Alzheimera. Usprawnia też pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Możemy przyrządzić go na wiele sposobów – jako dodatek do sałatek, zapiekanek, kanapek, koktajli, a nawet lodów.
Jajka to „motor napędowy” odżywiania. Są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów. Jedno ugotowane jajko zawiera jedynie ok. 70 kcal, dlatego można je śmiało jeść będąc na diecie. Poza tym, mają pozytywny wpływ na wzrok. Jeśli tylko lubisz jajka, jedz je każdego dnia!
Jajka to „motor napędowy” odżywiania. Są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów. Jedno ugotowane jajko zawiera jedynie ok. 70 kcal, dlatego można je śmiało jeść będąc na diecie. Poza tym, mają pozytywny wpływ na wzrok. Jeśli tylko lubisz jajka, jedz je każdego dnia!
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?