Toczeń: Jaką dietę stosować?
Toczeń rumieniowaty układowy (zwany TRU) zaliczany jest do schorzeń reumatycznych o podłożu immunologicznym. Osłabiony organizm atakuje własne organy, najczęściej nerki, ale także skórę i stawy. Przyczyna choroby nie jest dokładnie znana, najczęściej wskazuje się jednak na uwarunkowania genetyczne, czynnik hormonalny oraz infekcje atakujące osłabiony organizm.
Do tej pory nie opracowano specjalnej diety, której adresatami mogłyby być osoby z TRU. Sposób odżywiania często uzależniony jest od organu, który został zaatakowany przez chorobę. Warto jednak wprowadzić do jadłospisu produkty, które wspomagają układ odpornościowy. Są to przede wszystkim ryby, warzywa i chudy nabiał.
Zalecana dieta bogata w ryby
Szczególnie istotna, ze względu na dużą zawartość jodu oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jest obecność w menu ryb. Zmniejszają one poziom cholesterolu, wzmacniają układ odpornościowy oraz zapobiegają zawałom serca i wylewom. Nie ma potwierdzonych badań wskazujących na zmniejszenie ryzyka wystąpienia tocznia przy dużej ilości spożywanych ryb, jednak faktem jest, że w krajach, w których owoce morza są podstawowym składnikiem diety, występowanie chorób autoimmunologicznych jest znacznie mniejsze.
Ze względu na obecność polifenoli o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, cennym elementem diety jest też zielona herbata. Zaleca się stosowanie jej bezpośrednio na wysypkę skórną, która jest jednym z objawów tocznia.
Dieta bogata w wapń i witaminę D
Leki stosowane w leczeniu objawów tocznia mogą zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy, dlatego dieta powinna być bogata w wapń i witaminę D. Można ją znaleźć przede wszystkim w rybach morskich, ale też jajkach i olejach roślinnych.
W przebiegu tocznia istotne znaczenie mają też przyjmowane płyny. Nie należy pić zbyt dużych ilości, by nie obciążyć nerek. Zaleca się napar z żurawiny, róży, pokrzywy. Należy też zrezygnować z alkoholu.
Czego trzeba unikać ?
Przede wszystkim należy unikać soli, cukru, produktów smażonych i zawierających kwasy omega-6 (orzechy, sezam, słonecznik). Uważa się, że mogą one zwiększyć stan zapalny. Z diety należy wyeliminować też produkty, które zawierają L-kanawainę, aminokwas niebiałkowy osłabiający układ odpornościowy. Głównym jego źródłem są kiełki.