Toczeń: Jaką dietę stosować?

Toczeń rumieniowaty układowy (zwany TRU) zaliczany jest do schorzeń reumatycznych o podłożu immunologicznym. Osłabiony organizm atakuje własne organy, najczęściej nerki, ale także skórę i stawy. Przyczyna choroby nie jest dokładnie znana, najczęściej wskazuje się jednak na uwarunkowania genetyczne, czynnik hormonalny oraz infekcje atakujące osłabiony organizm.

© Photogenica
Niepozorne owoce, a pomagają nawet na przeziębiony pęcherzInteria.tv

Jakie produkty wprowadzić do diety

© Photogenica

Do tej pory nie opracowano specjalnej diety, której adresatami mogłyby być osoby z TRU. Sposób odżywiania często uzależniony jest od organu, który został zaatakowany przez chorobę. Warto jednak wprowadzić do jadłospisu produkty, które wspomagają układ odpornościowy. Są to przede wszystkim ryby, warzywa i chudy nabiał.

Zalecana dieta bogata w ryby

Szczególnie istotna, ze względu na dużą zawartość jodu oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jest obecność w menu ryb. Zmniejszają one poziom cholesterolu, wzmacniają układ odpornościowy oraz zapobiegają zawałom serca i wylewom. Nie ma potwierdzonych badań wskazujących na zmniejszenie ryzyka wystąpienia tocznia przy dużej ilości spożywanych ryb, jednak faktem jest, że w krajach, w których owoce morza są podstawowym składnikiem diety, występowanie chorób autoimmunologicznych jest znacznie mniejsze.

Zielona herbata cenny elementem diety

© Photogenica

Ze względu na obecność polifenoli o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, cennym elementem diety jest też zielona herbata. Zaleca się stosowanie jej bezpośrednio na wysypkę skórną, która jest jednym z objawów tocznia.

Dieta bogata w wapń i witaminę D

Leki stosowane w leczeniu objawów tocznia mogą zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy, dlatego dieta powinna być bogata w wapń i witaminę D. Można ją znaleźć przede wszystkim w rybach morskich, ale też jajkach i olejach roślinnych.

Należy zrezygnować z alkoholu

© Photogenica

W przebiegu tocznia istotne znaczenie mają też przyjmowane płyny. Nie należy pić zbyt dużych ilości, by nie obciążyć nerek. Zaleca się napar z żurawiny, róży, pokrzywy. Należy też zrezygnować z alkoholu.

Czego trzeba unikać ?

Przede wszystkim należy unikać soli, cukru, produktów smażonych i zawierających kwasy omega-6 (orzechy, sezam, słonecznik). Uważa się, że mogą one zwiększyć stan zapalny. Z diety należy wyeliminować też produkty, które zawierają L-kanawainę, aminokwas niebiałkowy osłabiający układ odpornościowy. Głównym jego źródłem są kiełki.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?