Trująca chemia w żywności? Oto cała prawda o E

Nie wszystkie dodatki do żywności są szkodliwe
Nie wszystkie dodatki do żywności są szkodliwe123RF/PICSEL

Cudowna piątka – polska superżywność

Aronia - najsilniejszy naturalny przeciwutleniacz Granatową barwę jej owoce zawdzięczają ogromnej ilości bioflawonoidów. To rekordziści pod względem skutecznego zwalczania wolnych rodników. Chronią przed rakiem jelita grubego i okrężnicy. Obniżają poziom glukozy we krwi i zwiększają wydzielanie insuliny, przez co zapobiegają insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Aronia - najsilniejszy naturalny przeciwutleniacz Granatową barwę jej owoce zawdzięczają ogromnej ilości bioflawonoidów. To rekordziści pod względem skutecznego zwalczania wolnych rodników. Chronią przed rakiem jelita grubego i okrężnicy. Obniżają poziom glukozy we krwi i zwiększają wydzielanie insuliny, przez co zapobiegają insulinooporności i cukrzycy typu 2.123RF/PICSEL
Jarmuż świetnie smakuje na surowo bądź po zblanszowaniu
Jarmuż świetnie smakuje na surowo bądź po zblanszowaniu123RF/PICSEL
Owoce rokitnika, dzięki zawartości karotenoidów i fitosteroli, mają silne właściwości przeciwutleniające i antynowotworowe. Uwaga: cierpki smak owoców można usunąć, wkładając je na noc do zamrażarki. Źródło: "Dobry Tydzień"
Owoce rokitnika, dzięki zawartości karotenoidów i fitosteroli, mają silne właściwości przeciwutleniające i antynowotworowe. Uwaga: cierpki smak owoców można usunąć, wkładając je na noc do zamrażarki. Źródło: "Dobry Tydzień"
Owoce bzu oczyszczają organizm z toksyn, są zalecane przy chorobach zapalnych żołądka i jelit, kuracji odtruwającej, reumatyzmie i nerwobólach. Uwaga: owoce bzu można jeść tylko po obróbce termicznej. Spożyte w nadmiarze mogą wywołać ból brzucha, biegunkę.
Owoce bzu oczyszczają organizm z toksyn, są zalecane przy chorobach zapalnych żołądka i jelit, kuracji odtruwającej, reumatyzmie i nerwobólach. Uwaga: owoce bzu można jeść tylko po obróbce termicznej. Spożyte w nadmiarze mogą wywołać ból brzucha, biegunkę.123RF/PICSEL
Witamina A, której w dyni nie brakuje, utrzymuje w dobrej kondycji skórę i oczy. A cynk i witamina C wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie. Uwaga: diabetycy i osoby z insulinoopornością lub stanem przedcukrzycowym powinni się nią raczyć z umiarem, bo ma wysoki indeks glikemiczny.
Witamina A, której w dyni nie brakuje, utrzymuje w dobrej kondycji skórę i oczy. A cynk i witamina C wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie. Uwaga: diabetycy i osoby z insulinoopornością lub stanem przedcukrzycowym powinni się nią raczyć z umiarem, bo ma wysoki indeks glikemiczny.
Bioflawonoidy zawarte w aronii wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Działając przeciwmiażdżycowo, chronią przed zawałem i udarem. Regenerują wzrok zmęczony ślęczeniem przy komputerze, opóźniają rozwój kurzej ślepoty, jaskry, zaćmy i degeneracji plamki żółtej (AMD). Uwaga: owoce aronii nie kumulują metali ciężkich, więc nawet te rosnące na działkach w mieście są w pełni wartościowe.
Bioflawonoidy zawarte w aronii wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Działając przeciwmiażdżycowo, chronią przed zawałem i udarem. Regenerują wzrok zmęczony ślęczeniem przy komputerze, opóźniają rozwój kurzej ślepoty, jaskry, zaćmy i degeneracji plamki żółtej (AMD). Uwaga: owoce aronii nie kumulują metali ciężkich, więc nawet te rosnące na działkach w mieście są w pełni wartościowe.
Dynia - przyjaciółka serca i skóry Jej pomarańczowe barwniki, karotenoidy, zapobiegają chorobom układu krążenia. Dobroczynne działanie na serce i układ nerwowy jest spotęgowane dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu, wapnia i fitosteroli zmniejszających wchłanianie cholesterolu.
Dynia - przyjaciółka serca i skóry Jej pomarańczowe barwniki, karotenoidy, zapobiegają chorobom układu krążenia. Dobroczynne działanie na serce i układ nerwowy jest spotęgowane dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu, wapnia i fitosteroli zmniejszających wchłanianie cholesterolu.
Czarny bez - na infekcje wirusowe Jego owoce właściwości lecznicze zawdzięczają glikozydom antocyjanowym, garbnikom, kwasom owocowym, witaminie C i prowitaminie A. Przy przeziębieniu i grypie działają napotnie, przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
Czarny bez - na infekcje wirusowe Jego owoce właściwości lecznicze zawdzięczają glikozydom antocyjanowym, garbnikom, kwasom owocowym, witaminie C i prowitaminie A. Przy przeziębieniu i grypie działają napotnie, przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
Rokitnik - poprawia odporność i działa przeciwzapalnie Jego żółtopomarańczowe owoce zawierają aż 190 substancji bioaktywnych, m.in. rekordową ilość witaminy C - dwa razy więcej niż czarna porzeczka. Przetwory z rokitnika są skuteczne przy bólu gardła, suchym kaszlu, chorobach reumatycznych i dolegliwościach żołądkowych.
Rokitnik - poprawia odporność i działa przeciwzapalnie Jego żółtopomarańczowe owoce zawierają aż 190 substancji bioaktywnych, m.in. rekordową ilość witaminy C - dwa razy więcej niż czarna porzeczka. Przetwory z rokitnika są skuteczne przy bólu gardła, suchym kaszlu, chorobach reumatycznych i dolegliwościach żołądkowych.
Jarmuż - broń przeciw nowotworom Zawiera sulforafan - związek chroniący przed chorobami onkologicznymi. Usuwa substancje uszkadzające DNA. Spowalnia namnażanie się komórek rakowych. Dostarcza mnóstwa silnych antyoksydantów, chlorofilu i luteiny, które działają przeciwzapalnie.
Jarmuż - broń przeciw nowotworom Zawiera sulforafan - związek chroniący przed chorobami onkologicznymi. Usuwa substancje uszkadzające DNA. Spowalnia namnażanie się komórek rakowych. Dostarcza mnóstwa silnych antyoksydantów, chlorofilu i luteiny, które działają przeciwzapalnie.
Zadaniem tzw. "chemii" dodawanej do żywności jest m.in. zapobieganie zatruciom
Zadaniem tzw. "chemii" dodawanej do żywności jest m.in. zapobieganie zatruciom123RF/PICSEL
Zdrowa żywność? Oto chwyty marketingowe producentów jedzeniainfoWire.pl
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?