Reklama

Reklama

Truskawki – eksplozja smaku w każdym owocu

Truskawki budzą wiele skojarzeń. Dla jednych są symbolem wakacji spędzonych u babci , dla innych synonimem luksusu i dobrego gustu, szczególnie gdy serwujemy je z szampanem. Jedno nie ulega wątpliwości: są pysznym zwiastunem lata i skarbnica wartości odżywczych.

Sałatka owocowa, naleśniki i pierogi z truskawkami, kompot z truskawek, lody ze świeżymi truskawkami, sorbety truskawkowe, zupa truskawkowa z makaronem, biszkopt i kruche ciasto z truskawkami, sałatka ze szparagów i truskawek to chyba najczęstsze z pomysłów na wykorzystanie truskawek w kuchni.

Reklama

Lubimy też rozkoszować się nimi solo, ewentualnie ozdobione odrobiną śmietany i łyżeczką cukru. Truskawki cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków. Nie godząc się, by były obecne w jadłospisie jedynie w trakcie sezonu, zamykamy je w słoikach tworząc pyszne dżemy, konfitury, soki i galaretki truskawkowe.

Niepowtarzalny smak to dopiero pierwszy z licznych truskawkowych atutów. Te delikatne owoce mają ogromną moc odżywczą i szereg korzyści zdrowotnych.

Korzystne dla sylwetki

Wiosna to czas, w którym wielu z nas krytycznie spogląda na swoją sylwetkę. Mniejsza aktywność w zimowych miesiącach roku sprzyja gromadzeniu zbędnych kilogramów, a przecież lato już widać na horyzoncie.

Teraz szczególnie warto szukać produktów cennych odżywczo i niskokaloryczny. Truskawki spełniają oba te warunki.

Zjadane solo, albo pokrojone w plastry i wrzucone do wody, doskonale ugaszą pragnienie. Obecne w nich pektyny (rodzaj błonnika) stymulują ruchy perystaltyczne jelit i procesy metaboliczne. Truskawki mogą więc być doskonałą przekąska pomiędzy posiłkami, jak i składnikiem dań głównych. Jeśli zależy nam na redukcji masy ciała jedzmy truskawki bez wysokokalorycznych dodatków w postaci śmietany czy cukru.

Dla diabetyków  

Słodkie, truskawki są owocami, z walorów których korzystać mogą również diabetycy. Po pierwsze maja niski indeks glikemiczny i nie powodują nagłego wyrzutu insuliny, po drugie fruktoza truskawek jest metabolizowana bez udziału insuliny.  

Rekomendowane przy anemii

Każda truskawka zawiera bogaty pakiet witamin i minerałów. Znajdziemy wśród nich trzy silne przeciwutleniacze w postaci witamin: A, C i E, a poza tym tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i witaminę K.

Wśród składników mineralnych wymienić trzeba: wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk i sód.

Ze względu na ich dużą zawartość truskawki są polecane dla osób borykających się z anemią i innymi schorzeniami związanymi z niedoborem składników odżywczych.  

Truskawki dla serca  

Obok korzystnej dla serca witaminy C w truskawkach znajdziemy także kwas elagowy i liczne flawonoidy. Tym substancjom truskawki zawdzięczają właściwości kardioprotekcyjne.

Obecne w jadłospisie będą sprzyjały normalizacji poziomu cholesterolu, stabilności blaszek miażdżycowych i poprawie funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych. Truskawki są zdecydowanie najsmaczniejszą profilaktyką rozwoju miażdżycy i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego.    

Ewa Koza, mamsmak.com    

***

#POMAGAMINTERIA

Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>> WESPRZYJ ZBIÓRKĘ >>>

Dowiedz się więcej na temat: truskawki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje